Muzeul de Artă Satu Mare

Clădirea in care se afla Muzeul de Artă Satu Mare a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neogotic, și este cunoscută sub numele de Casa Vécsey.
Pe acest teren se afla în secolul al XVIII-lea o clădire ce servea ca depozit Cetății Satu Mare.
În 1911 pe clădire a fost montată placa comemorativă a Păcii de la Satu Mare, executată de pictorul Aurel Popp.

Imobilul în care funcţionează Muzeul de Artă are forma literei „L” şi curpinde două corpuri cu stiluri arhitecturale diferite, ridicate în perioade diferite. În anul 1798, baronul Vecsey a achiziţionat o clădire construită în stil baroc în formă de „L”, din care astăzi se mai păstrează doar o parte, fiind considerată cea mai veche clădire civilă din oraş.
În anul 1842, s-a realizat corpul de clădire în stil neogotic, având parter şi un etaj.

În prezent, Muzeul de Artă din Satu Mare deţine o colecţie bogată de astfel de lucrări, aparţinând unor artişti ca Henri Catargi, Dumitru Ghiaţă, Eustaţie Stoenescu, Iosif Iser, Corneliu Baba, Aurel Ciupe, Muhy Sandor, Petre Abrudan, Bene Jozsef, Ion Sima, Ion Jalea, Ion Irimescu etc.
De asemenea, muzeul expune şi o colecţie de artă plastică contemporană, avându-i ca autori pe Ion Sălişteanu, Ion Pacea, Constantin Piliuţă, Ion Gheorghiu, Vasile Kazar, Octav Grigorescu, Marcel Chirnoagă, Brăduţ Covaliu, Vasile Dobrian etc.
Colecția arheologică a Muzeului Județean Satu Mare s-a format din mai multe surse. Unul dintre nuclee îl constituie colecția de antichități a Cercului Kölcsey. Această colecție a fost fondată în 1890, concentrând obiecte antice și rarități adunate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de către sătmăreni pasionați de istorie și artă. Obiectele au fost expuse în trei săli situate la parterul Colegiului Reformat.