
Vasile Dobrian s-a născut la data de 3 septembrie 1912, in Rod, Tilișca, Sibiu, si a încetat din viata la data de 29 aprilie 1999, la București.
A absolvit, în 1934, Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. Este fondator, împreuna cu Aurel Mărculescu, al Grupului grafic 1939-1947.


Între anii 1949-1956 a fost profesor şi director al Institutului de Arte Plastice din Iaşi.
Reprezentant al avangardei românești atât în artă, cât şi în poezie alături de alţi poeţi ai avangardei precum : Gellu Naum, Geo Bogza, Stephan Roll, Ilarie Voronca, Gherasim Luca etc.
A colaborat (cu gravuri) la revista dobrogeană Litoral, revistă consacrată poeziei între anii (1939-1943), Revista de avangardă Unu; Revista „Cuvântul liber”, „Şantier” etc.


Lucrări de Vasile Dobrian în muzee
- Muzeul Național de Artă al României;
- Colecția Anastase Simu (secția grafică);
- Muzeul de Artă din Sibiu;
- Muzeul de Artă din Galați;
- Muzeul de Artă din Baia Mare;
- Muzeul de Artă din Constanța;
- Casa Memorială George Bacovia;
De asemenea, lucrări ale artistului Vasile DOBRIAN se gasesc si în colecții din Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria etc.
Premii și distincții
- Premiul G. D. Palade 1935
- Premiul Ministerului Artelor 1943 și 1946
- titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne (1964) „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”
- Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”
- Premiul Comitetului de stat pentru Cultură și Artă 1971
- Membru de onoare al Academiei de desen din Florența
- Medalia de onoare a Academiei Tommaso Campanella din Roma și membru de onoare al Academiei