Stănculețu Maia (Maria) Cristina – Premiul Special Vatra MCP 2023 pentru Ceramică

În continuarea parteneriatului cu Muzeul ASTRA Sibiu, și anul acesta Vatra MCP a acordat, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, cinci premii speciale, pentru secțiunile ORIGINALITATE, SCULPTURĂ, PICTURĂ, ȚESĂTURĂ/CUSĂTURĂ și CERAMICĂ. Ca și până acum, susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP va continua si după acest eveniment.

In anul 2023, premiul special la categoria Ceramică a fost acordat unei olimpice care dă viață lutului printr-o tehnică chiar mai puțin utilizată în zilele noastre decât cunoscuta roată a olarului: modelajul.

Maria Stănculețu, sau Maia, cum îi spun apropiații, a făcut cunoștință cu lutul în cadrul atelierelor pe care meșterul olar Mihai Trușcă a început să le organizeze, anul trecut, la Biblioteca „Petre Pandrea” din Balș.

Astfel, în timpul vacanței de vară, Maia a participat în fiecare zi la atelierele organizate de meșterul Mihai Trușcă, prinzând drag de meșteșugul lutului și dorindu-și să evolueze.

Deși a fost inițiată și în tainele roții olarului, Maia a preferat să modeleze lutul doar cu mâna, transformând simplele bucăți de pământ în adevărate personaje de poveste: jucării sub formă de câini, urși și cuci, dar și instrumente muzicale, cum este ocarina, care a făcut parte din lucrările de concurs ale artistei.

Maia a mărturisit că instrumentele tradiționale de modelare a lutului au dispărut aproape întrutotul. Prin urmare, pentru a defini formele modelate cu mâna, aceasta folosește de la simple bețișoare sau creioane, la instrumente dedicate prelucrării marțipanului sau fondantului în cofetării.

După ce sunt modelate și detaliile sunt gata, piesele sunt lăsate la uscat, pentru ca mai apoi să fie arse în cuptor. După prima ardere, micile jucării sunt pictate cu cornul și apoi smălțuite, după a doua ardere ieșind din cuptor lucioase și pregătite de joacă.

În arta sa, Maia se concentrează pe realizarea de instrumente muzicale, considerându-le piese ceva mai complexe decât jucăriile simple, cum sunt câinii. Una dintre dificultățile pe care instrumentele muzicale precum ocarina le prezintă este faptul că acestea nu pot fi realizate din lut „plin”, ci trebuie să fie goale pe dinăuntru, pentru a permite formarea sunetelor. De asemenea, acestea necesită o atenție deosebită la tehnică și detalii, pentru a deveni funcționale după ardere și a emite notele dorite.

Pe același principiu sunt create și simpaticele „jucării cu fluierici”, astfel cum le numește Maia, figurine sub formă de câini sau cuci goale pe dinăuntru și care pot fi folosite la fluierat.

Maia își lucrează micile comori cu pasiune și dedicare și își dorește ca, într-o bună zi, să le poată expune pentru a-și observa evoluția.

Sursa foto: Biblioteca Pandrea
Sursa video: YouTube, Institutul Național al Patrimoniului, Întâlniri de Tezaur – ediția a II-a – meșterul olar Mihai Trușcă