Vîrtosu Robert-Andrei – Premiul Special Vatra MCP pentru Sculptură (2022)

În cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, au fost acordate, în premieră, în cadrul ediției 2022, trei premii speciale de către Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu, pentru secțiunile SCULPTURĂ, PICTURĂ și CERAMICĂ, susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP urmând a continua si după acest eveniment.

Premiul Special Vatra MCP pentru Sculptură a fost acordat olimpicului Vîrtosu Robert-Andrei, un sculptor în vârstă de 18 ani din județul Dolj.

Robert învață la Colegiul Național „Carol I” Craiova, Dolj. Tainele sculpturii le-a învățat încă de la vârsta de 12 ani, sub îndrumarea dl. prof. coord. Smarandache Ionuţ, în cadrul Muzeului Olteniei, fiind singurul sculptor din familia sa.

Tot din cele văzute în cadrul Muzeului Olteniei își trage meșterul și inspirația pentru variatele sale piese, amintindu-și faptul că și marele sculptor Constantin Brâncuși se inspira, de asemenea, în arta sa, din creația populară.

Mâinile dibace ale lui Robert pot făuri o gamă variată de obiecte: de la piese de mobilier decorate, cum ar fi cuiere și lăzi de zestre, la obiecte decorative (linguri, figurine) și obiecte de cult: cruci cu stativ, pristolnice, candele, icoane de vatră, precum și obiecte de mari dimensiuni, cum este troița (cruce de răscruce) sculptată în cadrul Olimpiadei.

Vîrtosu Robert-Andrei - Premiul Special Vatra MCP pentru Sculptură (2022)
Vîrtosu Robert-Andrei – Premiul Special Vatra MCP pentru Sculptură (2022)

Piesele sculptate de Robert sunt împodobite cu motive populare tradiționale oltenești: romburi, rozeta cu 8 colțuri, vârtejul, simbolul Soarelui, funia împletită, pomul vieții. Aceste elemente nu au doar rol decorativ, ci și simbolic, fiecare dintre ele spunând o poveste: motivul împletiturii, de exemplu, simbolizează continuitatea vieții, fiecare funie a împletiturii reprezentând o întâmplare din viața omului – nașterea, căsătoria, primul copil, moartea.

De asemenea, și motivul Pomului vieții are o semnificație profundă: reprezintă atât Pomul din care Adam a mâncat Mărul Cunoștinței Binelui și Răului, omul devenind, astfel, muritor, cât și pe Hristos, lemnul crucii fiind asociat cu noțiunea de Pom al vieții în creștinism, în ciuda originilor păgâne ale simbolului.

Vîrtosu Robert-Andrei - Premiul Special Vatra MCP pentru Sculptură (2022)

Piesa realizată de Robert în cadrul concursului este o troiță „de răscruce”. Vorbind despre creația sa, sculptorul a explicat că există trei tipuri de troițe: crucile de răscruce, amplasate adesea la intersecții, îndrumând călătorul pe drumul sigur, bătătorit, crucile de jurământ, menite să dezlege sufletul omului de jurămintele făcute în timpul vieții, adesea amplasate în locuri periculoase, la 40 de zile de la decesul unei persoane și crucile de căpătâi, care se crede că folosesc pentru a ghida sufletul omului după trecerea în neființă.

Vîrtosu Robert-Andrei - Premiul Special Vatra MCP pentru Sculptură (2022)
Premiul Special Vatra MCP pentru Sculptură (2022)

Troița realizată de Robert este o cruce de răscruce gorjeană, principala sursă de inspirație fiind Muzeul Crucilor din Gorj, muzeu unic în lume. Crucea este împodobită cu motive tradiționale oltenești: motivul împletiturii (folosind o funie care se cuprinde, împletiturile nefiind tăiate, pentru a simboliza continuarea vieții prin noi generații), modele geometrice, cum ar fi vârtejul (simbolul aspirației spre infinit), rozete, motive florale și motivul Pomului vieții.

Pentru finalizarea unei lucrări de dimensiunile troiței realizate în cadrul Olimpiadei, Robert estimează că ar fi necesare trei săptămâni de muncă intensă, totul fiind lucrat manual, de la prelucrarea lemnului la tâmplărie și decor. În meșteșugul său, sculptorul folosește exclusiv instrumente manuale: dălți drepte, dălți curbate, dălți în V, cuțite, unelte de tâmplărie electrice sau mecanice de mână.

Talentul lui Robert a fost recompensat cu premii în mai multe ediții ale Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, evoluând de la o ediție la alta. Astfel, la prima ediție la care a participat, Robert a obținut mențiune, la următoarele obținând premiul III, respectiv premiul II, iar în cadrul ediției de anul acesta, premiul I.

Robert spune că și-ar dori să facă o meserie din pasiunea sa, pentru a duce tradiția mai departe și a învăța generațiile următoare. El consideră că cel mai important țel este acela de a duce valorile bogate ale poporului nostru mai departe citând vorbele lui Horia Bernea: „Vai lumii aceleia care şi-a pierdut ţăranii!”.

În prezent, Robert dorește să își comercializeze lucrările, preluând comenzi, și vrea să își deschidă un magazin  online, pentru ca obiectele făurite de mâinile sale să poată ajunge mai ușor în casele oamenilor.

Pentru comenzi, dar și pur și simplu pentru a-i admira operele, Robert poate fi contactat pe pagina sa de Instagram, @vatra.olteniei.