Casa Memorială Gellu Naum, Comana, Giurgiu

Casa Memorială „Gellu Naum” este locul unde obișnuia să vină acesta în sezonul cald pentru a se retrage cu scopul de a putea scrie.

Casa de vară a devenit ulterior locul unde s-a închegat universul soților Naum, unde Lyggia și-a lăsat și ea o amprentă, atât în locuință, cât și în opera lui Gellu.

Acest loc reprezenta pentru scriitor retragerea întrun univers propriu al creației, izolarea față de exterior, de contextul social și politic al acelor vremuri (1968). Casa poartă și azi urma acestui anonimat.
Cu toate acestea, la interior se pot vedea reminescențele lumii sale materializate în colecția de mici obiecte și organizarea spațiilor.
Ansamblul construit este alcătuit din două părți: spațiul fundației culturale și camerele de cazare.
Profesor de filosofie, traducător din nevoia de a-și câștiga existența (Diderot, Stendhal, Hugo, Dumas, Jules Verne, Gracq, Prévert, Char, Kafka, Beckett), Gellu Naum (1915 – 2001) rămâne unul dintre marii scriitori suprarealiști din România.

Universul scrierilor sale poartă marca unei clarități chirurgicale în mijlocul absurdului. Universul lui poetic singular și forța talentului său îi vor aduce o binemeritată, dar târzie recunoaștere.

Gellu Naum (1915-2001), de origine aromână, a fost un scriitor reprezentativ al curentului suprarealist, chiar ultimul dintre cei mai însemnați exponenți din spațiul european.
A scris de la poezii și proză, până la piese de teatru sau literatură pentru copii.
De asemenea, operele sale au fost traduse în limbile germană, maghiară, engleză, franceză, italiană sau esperanto (o limbă artificială cea mai răspândită pe glob).