Muzeul Țării Oașului, Negreşti-Oaş, Satu Mare

Muzeul are două secţii: expoziţii permanentă cu o valoroasă colecţie de etnografie şi artă populară, dar şi de artă contemporană în Galeriile Dr. Mihai Pop şi Muzeul în aer liber.
Arhitectura tradițională este reprezentată de biserica de lemn din satul Lechința care datează din prima parte a secolului XVII, de casele din Racșa, Moișeni și Negrești (secolele XVIII-XIX), care, împreună cu cele zece construcții-anexă, formează trei gospodării complete, de două case moleculare din Gherța Mică și de casa de olar din Vama.

Muzeul Țării Oașului, Negreşti-Oaş, Satu Mare

În interioare sunt expuse piese valoroase din colecțiile de țesături, port popular, icoane, ceramică, mobilier și unelte ale muzeului.
Secţiunea alcătuită din instalaţiile tehnice, în special cele acţionate de apă, este partea „vie” şi cea mai atractivă a muzeului. Aici vizitatorii îi pot vedea pe localnici venind să macine la moară, să spele la vâltoare şi să-şi prelucreze ţesăturile de lână la piuă.

Muzeul Țării Oașului, Negreşti-Oaş, Satu Mare

De asemenea, Muzeul din Negreşti-Oaş este singurul loc în care se mai produce renumita ceramică de Vama. În 2010, în cadrul Muzeului în aer liber a fost amenajată şi o distilerie.