Muzeul Etnografic al Maramureșului, Sighetu Marmației

În 1899, un grup de intelectuali maghiari şi români, conduşi de Dr. Szilagyi Istvan şi Varady Gábor din care făcea parte şi Ioan Mihalyi, creează o Asociaţie ce avea să fondeze un muzeu de istorie şi istorie naturală (din păcate, colecţiile acestuia s-au dispersat în timp).
începând cu anul 1921, din iniţiativa profesorului Gheorghe Vornicu şi datorită impulsului ASTREI, începe o amplă acţiune de organizare a unui muzeu etnografic al Maramureşului.

Eforturile profesorului Vornicu au fost în cele din urmă, încununate de succes. În anul 1926, cu ocazia Congresului profesorilor de geografie din România, care s-a ţinut la Sighet, în prezenţa savantului Simion Mehedinți, se inaugurează Muzeul Etnografic al Maramureşului în clădirea Palatului Culturii.
Între 1957-1967 muzeul are secții de arheologie, etnografie și științele naturii. Din 1969 muzeului etnografic funcționează în fosta clădire Vigadó (Reduta).

În sălile de expoziție putem vedea sculpturi din lemn, port popular, podoabe, cununi de mireasă și icoane. Trecând prin săli putem cunoaște ocupațiile locutorilor din zonă: culesul din natură, vânătoarea, pescuitul, păstoritul, plutăritul. Sunt expuse obiectele stânei, uneltele folosite în casă sau în jurul casei. Putem admira și renumitele porți maramureșene, textile de interior, ștergare, cergi si covoare.

Nu lipsește nici ceramica de Valea Izei, Săcel, Vama, Baia Mare și Lăpuș.