Muzeul de Etnografie Gheorghe Cernea, Rupea, Brasov

Muzeul de Etnografie de la Rupea este o secţie a celui de la Braşov şi s-a înfiinţat, în forma actuală, în 2008.
Costumele tradiţionale sunt spectaculoase, fiind chiar cele purtate de mai multe generaţii de saşi de la Viscri, achiziţie mai veche a Muzeului de Etnografie, care până nu demult au stat închise în depozitele muzeului din Braşov, iar acum sunt expuse la Rupea, pentru a putea fi admirate de publicul larg.
Muzeul, găzduit de o clădire istorică din sec. al XVIII-lea, recent renovată, evocă lumea rurală din jurul localității Rupea, al cărei târg este atestat documentar din anul 1433.

Amenajarea muzeală îşi propune să ilustreze principalele aspecte care definesc specificul zonei etnografice Rupea: pescuitul tradiţional pe Olt, centrul de olărit din Drăuşeni, obiceiuri specifice populației săseşti din zonă (Kronenfest), nunta românească, interiorul casei săsești şi românești, dar şi comerțul înfloritor din târgul Cohalm (băcănia lui Michael Falk).
Muzeul poată numele lui Gheorghe Cernea (1898-1965), una dintre cele mai marcante personalități din zona Rupea, dedicate folclorului şi etnografiei românești.