Muzeul Textilelor, Băița, Hunedoara

Muzeul Textilelor este un muzeu privat care lucrează cu colecția de textile FARZ (Florica, Ana and Romulus Zaharia).
Colecția include textile și instrumentar folosit în producția textilă tradițională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea; o bogată colecție de referință alcătuită din fibre, coloranți, și structuri textile; și o bibliotecă de specialitate.

Colecția cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America.
Gospodăria are cinci construcții, trei dintre ele fiind datate și semnate de Tripon Petru, 1902, 1912, și Popa Aron, 1936.
Muzeul Textilelor are trei locații, două în comuna Băiţa și una în satul Hărţăgani, toate în judeţul Hunedoara, România.
Locația principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa la 1857.
Corpul B, unde sunt locate spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un Art Café, este o clădire din anii șaizeci, care a fost magazinul universal al Băiţei.
Corpul C al muzeului, unde producţia casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin obiecte și o gradină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie țărănească din satul Hărţăgani.

Cânepa, inul și lâna au fost fibrele folosite tradițional în spațiul românesc.
Din acestea se confecționau costumele întregii familii, textilele de interior și textilele necesare muncilor din gospodărie.
O anumită calitate a pânzei, motivele stilizate și distribuția lor pe suprafața costumului sau a textilelor de interior și tehnica de brodare sau țesere a acestora sunt câteva dintre caracteristicile materialului textil românesc.