Muzeul Etnografic Ceangăiesc, Zăbala, Covasna

Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbala îşi are începuturile în cercetările efectuate de etnograful Ferenc Pozsony, la începutul anilor 1980, la Zăbala şi împrejurimi.

Ansamblul de piese etnografice s-a îmbogăţit continuu de-a lungul timpului şi cuprinde cahle din secolele XV-XIX, mobilier pictat şi obiecte de uz cotidian, iar toate acestea au fost depuse, din anul 1974, într-o casă cu arhitectură tradiţională, construită la începutul secolului.

Colecţia de artă populară mixtă, rezultatul a patru decenii de cercetare ştiinţifică, a fost instituţionalizată în anul 2003 sub denumirea de Muzeul Etnografic Ceangăiesc.
Expoziția de bază a Muzeului Etnografic Csángó prezintă viața sacră a Moldovei Csángós de la naștere până la moarte. Obiecte legate de religia lui Csángós în limba maghiară au fost publicate în exponate separate.

În același loc, veți găsi interioare arhaice din Gorzafalvi, Lespeda și Pusztina, costume festive colorate, materiale textile, precum și atelier tradițional de olărit și produsele sale.

În plus față de expoziția Csángó, vizitatorii pot vizita și Casa de țară din Szabolcs-Secuiesc din Zabol, care prezintă în principal cultura locală a locuințelor, costumele festive tradiționale, moștenirea construită de Zabolai, monumentele memoriale ale familiei contelui Mikes și reprezentări istorice locale.