Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, Covasna

În anul 1995 Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a înființat la Sfântu Gheorghe o secție de arheologie, care urma să fie transformată într-un muzeu de sine stătător.
Patrimoniul arheologic cuprinde vestigii preistorice, dacice, romane și post-romane.

Este compus din piese provenite din siturile cercetate: Păuleni Ciuc, Ciomortan „Dâmbul Cetății”, Olteni ” Cariera de nisip”, Covasna „Cetatea Zânelor”, Biborțeni, Brăduț etc.
De asemenea, patrimoniul arheologic cuprinde și piese de lemn provenite de la „Băile Figa” Beclean din județul Bistrița Năsăud.

Patrimoniul etnografic este format din două construcții țărănești, numeroase piese de port tradițional, mobilier, unelte și ustensile tradiționale.
Patrimoniul istorico-memorialistic cuprinde casa natală a scriitorului Romulus Cioflec, unde este amenajată Casa memorială Romulus Cioflec și clădirea primei școli românești din Sfântul Gheorghe (1799), precum și obiecte și documente privind istoria și cultura românească pe teritoriul județelor Harghita și Covasna.

Expozițiile valorifică și promovează rezultatele cercetărilor MNCR, într-un spațiu primitor și atractiv, care stimulează creativitatea și imaginația fiecărui vizitator. Fiecare punct muzeal are un alt specific, expozițiile noastre abordând subiecte precum arheologia, memorialistica, etnografia și istoria locală.

Lăzile de zestre din locuințele tradiționale românești au o istorie fascinantă.
Lada de zestre este una dintre cele mai vechi și importante piese de mobilier țărănesc, întâlnită în toate zonele etnografice ale țării.
Aceasta era simbol al hărniciei și priceperii tinerei fete de măritat, dar și al bogăției familiei din care provenea.
Mobilierul pictat și primele lăzi pictate au apărut la sași, intrând apoi și în arta populară românească și maghiară.
Folosită pentru păstrarea diferitelor țesături și pânzeturi, împodobită fie cu motive pictate sau încrustate în lemn, lada de zestre se caracterizează prin finețe, armonie cromatică și ornamentală și valoare estetică.