Casa memorială Romulus Cioflec, Araci, Covasna

Casa memorială Romulus Cioflec, a fost inaugurată la data de 19 decembrie 1998 și reamenajată în anul 2010, reconstituind atmosfera anilor din viața scriitorului Romulus Cioflec.
Casa memorială cuprinde 4 încăperi: camera din față numită „Camera dinainte”, sala documentară, biroul scriitorului și sala multimedia.

Aici sunt expuse obiecte care au aparținut lui Romulus Cioflec și familiei sale: dulapul-bibliotecă, biroul, mașina de scris, fotografii de familie în original, volume în primă ediție ale operelor: Români din Secuime și Trei aldămașe (nuvele și povestiri), Sub soarele polar, Vârtejul, Pe urmele destinului, Boierul, piesa de teatru Moarte cu bocluc; volume ale unor lucrări reeditate ale scriitorului: Cutreierând Spania, Pe urmele Basarabiei, romanele reeditate de Editura Dacia și îngrijite de Mircea Braga: Vârtejul, Boierul, Pe urmele destinului; copii ale operelor rămase în manuscris: romanul Ișpășirile, piesele de teatru: Răspântia, Cupa Domeniilor, Răfuiala; și altele.

Mașina de scris, marca Continental, datează din perioada interbelică și era un accesoriu indispensabil scriitorilor vremii, prin care gândurile și trăirile lor se materializau în pagini. O astfel de masină de scris deținea și Romulus Cioflec, piesă ajunsă în muzeu prin intermediul filologului Eleonora Popa, fiica scriitorului.

Romulus Cioflec (1882 – 1955), profesor și scriitor, s-a remarcat și a fost apreciat de scriitorii vremii pentru talentul și implicarea sa activă în viața culturală românească.
Născut la Araci, într-o familie de preoți numeroasă, a urmat școala primară din sat, apoi cea secundară la Brașov, Școala Normală “Carol I” din Câmpulung Muscel (absolvită în 1901) și Facultatea de Litere și Filozofie din cadrul Universității București.
Îmbrățișând cariera de profesor, Romulus Cioflec a predat în școli din comunele Chiojdeanca și Lipănești din județul Prahova, Botoșani, Chișinău, Timișoara și București.