Muzeul Moților, Scărișoara Nouă, Satu Mare

Casa ce găzduiește expoziția etnografică este o construcție ce datează din anii 1940, ridicată de săteni, fiind folosită ca și casă parohială.
Între cele două clădiri se găsește amplasat bustul lui Horea, realizat din bronz. Moții din Munții Apuseni, colonizați în aceste locuri în anul 1924 și au păstrat multe dintre tradiții și obiectele folosite în viața de zi cu zi, atât în gospodărie, dar și la munca câmpului.

Muzeul Moților, Scărișoara Nouă, Satu Mare

În prima cameră a expoziției de etnografie, este amenajat un interior țărănesc.
A doua cameră ne prezintă industria ceramică și textilă, cu costume populare și vase ceramice.
A treia cameră ne prezintă unelte agricole și accesorii ale industriei ceramice.
În ultima cameră sunt expuse meșteșugurile și uneltele folosite în cadrul ocupațiilor țărănești.
Clădirea a doua cuprinde o expoziție ce ne prezintă istoria locului și a zonei de la descoperirile arheologice din vremea dacilor, până la martirii Horea, Cloșca și Crișan ori Avram Iancu.
În cadrul Muzeului Moților din Scărişoara Nouă este organizată o expoziţie etnografică, bogată şi diversă, formată din peste 300 de obiecte aduse din Ţara Moţilor (Munţii Apuseni), fiind reprezentativă pentru creaţia materială și spirituală specifică moților colonizați în județul Satu Mare, după reforma agrară din anul 1921.

Muzeul Moților, Scărișoara Nouă, Satu Mare

Moții sunt locuitori ai Munților Apuseni, întâlniți cel mai adesea în județul Alba, iar când au fost colonizați în Satu Mare, denumirea satului a rămas aceeași cu cea de unde au fost aduși.

De aceea, din dorința de a nu-și uita trecutul și tradițiile au hotărât să organizeze un loc care să redea atât istoria lor, cât și modul de trai de zi cu zi.