Ion PACEA, pictor

Ion Pacea s-a născut in data de 7 septembrie 1924, la Choropani⁠, Macedonia Centrală, Grecia si a încetat din viata in data de 13 august 1999, la București.

Fiul său, Constantin Pacea, a moştenit talentul tatălui său, având numeroase expoziţii personale în ţări europene.

În 1926, după ce familia sa a fost împroprietărită cu un teren în judeţul Caliacra, se mută în Cadrilater, la Bazargic, iar în 1940, după cedarea Cadrilaterului, se mută cu familia la Bucureşti.

Studiază în același timp la Academia de Belle-Arte și la Academia Liberă „Guguianu”, unde îi are ca profesori pe Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi și Alexandru Ciucurencu.

In 1947 debutează la Salonul Oficial din București.

A avut două roluri principale, unul în De trei ori București (1968) și în filmul Bietul Ioanide (1980) al regizorului Dan Pița.

Dintre lucrările sale remarcabile, amintim: ”Anemone”, ”Crizanteme”, ”Florile roșii”, ”Port”, ”Bărci la ponton”, ”Case la mare”, ”Faleză la Vama Veche”, ”Golf”, ”Golf Auriu”, ”Plajă la 2 Mai”, ”Natură statică”, ”Natură statică cu lămâi verzi” etc. Compoziții semnate de Ion Pacea se găsesc în muzee din București, Constanța, Sibiu, Oradea, precum și în colecții particulare din țară și din străinătate.

În domeniul artei monumentale se înscrie compoziţia în mozaic cu tema „Artele”, realizată împreună cu artistul Ion Biţan la Hotel Central din Mamaia.

Premii:
Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române (1963),
Premiul pentru pictură (1965) și Marele Premiu al UAP (1967).

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.