
Expoziția cu caracter memorial este organizată în casa în care a trăit Aloisie Tăutu (1895-1981), canonic, istoric, consilier ecleziastic la Legația română de la Vatican, autor a numeroase lucrări teologice și istorice.
Casa albă cu coloane la intrare are trei camere, în care vizitatorul poate afla mai multe despre un om care s-a dedicat chemării sale spre studiu şi spre răspândirea învăţăturii creştine.

Camera din faţă prezintă piese de mobilier, masă de birou cu accesoriile cu care a lucrat, precum și fotografii şi picturi ale familiei şi prieteniilor.
A doua cameră este mobilată ca şi o sufragerie. În ultima cameră, dormitorul, se pot vedea piese de mobilier, furniruit cu lămâie, pat, noptieră, dulap, executat la începutul secolului XX.

Născut în 1895 la Terebeşti, și-a petrecut copilăria la Valea Vinului. A urmat facultatea de teologie la Viena, fiind hirotonit ca preot la 1921.
În anul 1928 a fost numit de către episcopul greco-catolic, Valeriu Traian Ferenţiu, ca cercetător la Arhiva Vaticanului, unde și-a petrecut toată viaţa, publicând numeroase volume, din documentele găsite acolo.