Muzeul sculptor Ion Jalea, Constanta

Casa a aparţinut prefectului de Constanţa, Constantin Pariano, şi este proiectată în stil naţional (neo-românesc) de către arhitectul Victor Stephanescu după marele război.
În anul 1968, atunci cand sculptorul face Constanţei donaţia iniţială, clădirea devine muzeu.
Ulterior, în anul 1984, colecţia este întregită cu o serie de alte sculpturi dăruite de familia artistului, ajungând astfel la un total de 227 de lucrări.
Ion Jalea s-a născut pe 19 mai 1887 în Casimcea, Tulcea; legătura cu ţinuturile dobrogene este demonstrată nu numai prin moştenirea sa culturală, cât şi printr-o serie de portrete sau sculpturi de mici dimensiuni, în care trăsăturile, portul sau ocupaţiile locuitorilor se materializează în adevărate studii antropologice.

De-a lungul carierei, Ion Jalea a abordat arii tematice foate variate. Sculpturile sale intruchipeaza scene alegorice, mitologice, schite de front, legende populare, figuri de tarani, nuduri, portrete, etc. Crestinismul a fost printre temele preferate ale sculptorului dobrogean.

Evanghelistii, statuile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si portretul Sfantului Pantelimon sunt doar cateva dintre operele cu tema religioasa care pot fi admirate in muzeul constantean.

De asemenea, o alta sursa puternica de inspirație izvora din originile sale, având la baza viața rurala.

Din aceasta arie tematica fac parte lucrările „La arat”, „Oameni cărând saci”, „La plug”, „Taranca cu dovleci”, „Femeie cu spic”.

Sculptorul nu s-a limitat nici la capitolul materiale, operele sale fiind lucrate in bronz, gips, marmura si alte tipuri de piatra naturala.