Nicolae Vădan, unul dintre puținii lutieri ai Clujului

Lutierul Nicolae Vădan s-a născut în data de 26 februarie 1960, în Satul Rusești, comuna Râșca, Județul Cluj, fiind unul dintre puținii lutieri ai Clujului de mai bine de 20 de ani.

De dimineața până seara stă în atelierul său de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Atmosfera din micul atelier de la Conservator pare desprinsă din alte timpuri, unde lemnul și vioara sunt puse la loc de cinste.

Cămăruța este plină de viori care așteaptă să fie reparate, lemne pentru prelucrat sau diverse componente de instrumente.

Nicolae Vădan a rămas ucenic timp de 8 ani, iar după plecarea maestrului i-a luat locul.
Primul pas înspre această artă l-a făcut prin 1985, după ce a reparat singur un contrabas, pe când făcea parte din ansamblul folcloric „Fluierașul” al Intreprinderii de Pielărie și Încălțăminte „Clujana”.
Dirijorul orchestrei l-a dus la domnul Pavel Onoaie, lutierul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj de la care Nicolae Vădan a învăţat tainele construcției de a crea instrumente din lemn, de la cum se dimensionează, taie, șlefuiește un lemn până efectiv la construcția unei viori.

De altfel, Pavel Onoaie a fost la rândul său ucenicul unui mare maestru: cehul Jan Maracek, stabilit în România între cele două războaie mondiale. Nicolae Vădan fost ucenicul domnului Pavel timp de opt ani, iar după ce acesta a plecat i-a luat locul.
Acum Nicolae Vădan lucrează în atelierul din satul său natal, dar și la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, ca reparator începând din anul 1996. Este și membru în orchestra Ansamblului folcloric „Someșul-Napoca’’.

Lutierul Nicolae Vădan folosește paltin creț din zona Munților Apuseni. Paltinul creț este paltinul de munte cu fibra ondulată, iar acest defect dă lemnului o rezonanță specială și de aceea este foarte căutat pentru fabricarea instrumentelor.
În anul 2018 Nicolae Vădan a primit distincţia ’’Tezaur uman Viu’’
A construit o imitație de Guarneri del Gesu după vioara lui George Enescu, atestată în anul 1721, pentru violonistul Gabriel Croitoru. Este deseori căutat în atelier de mari instrumentiști precum Gabriel Croitoru, George Dudea din Germania, Nicolae Botgros, dirijorul orchestrei Lăutarii din Chișinău, Barteș Ovidiu, dirijorul Orchestrei Cununa Transilvană etc. Ca o recunoaștere a meritelor sale, în toamna anului 2015, CJCPCT Cluj i-a dedicat un spectacol folcloric, în care mai toți violoniștii au cântat la instrumente meșteșugite de Nicolae Vădan. Ca protagonist, i s-au dedicat și două filme în anii 2014 și 2016, realizate de etnomuzicologul Mircea Câmpean, de la CJCPCT Cluj.” (dr. Zamfir Dejeu, muzicolog)
Experiența construirii a 87 de instrumente muzicale din lemn din categoria viorilor, violelor și violoncelelor și recunoașterea calității sonore a acestor instrumente de către instrumentiști amatori și profesioniști, dirijori de orchestre și maeștri muzicieni, recunoscuți în plan național și internațional, îl plasează pe meșterul din comuna Râșca în categoria celor mai buni făuritori de instrumente din România.” (dr. Mircea Câmpean, muzicolog).
’’Am construit până acum peste 100 de instrumente performante, care corespund nu doar interpretării muzicii populare, ci şi a celei clasice. De-a lungul timpului am reușit să câştig încrederea instrumentiştilor amatori şi profesionişti din ţară, dar şi din străinătate, iar deseori sunt căutat la atelierul de reparaţii unde îmi desfășor activitatea, la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca.” (Nicolae Vădan)