Florin Nicolae Poenariu, Iconarul din Laz, Alba

Florin Poenariu (născut la 25 noiembrie 1973, la Cugir) este caracterizat unanim ca un pictor iconar cu un excepţional talent nativ, arta sa combinând elemente tradiţionale transilvane cu influenţele benefice ale picturii brâncoveneşti de la sudul Carpaţilor.
Prin talentul său nativ, încearcă să se apropie cât mai mult de icoanele strămoșilor săi, folosind sticla suflată manual, foiță de aur autentică, iar ramele pe care le confecționează singur sunt prevăzute cu brânel cioplit manual, pene și dos din lemn.
Florin Nicolae Poenariu a învățat să zugrăvească icoane de la mătușa sa, Maria Deac Poenariu, din localitatea Laz, comuna Săsciori (Alba).

Satul Laz din judeţul Alba este un faimos centru artistic de iconari, întemeiat în secolul al XVIII-lea de unul din strămoşii săi, Savu Poenariu, pictor originar din Poiana Sibiului.

Din anul 2007, Florin Poenariu lucrează neîntrerupt în casa din satul Laz, acolo unde locuiește cu cei dragi și unde și-a amenajat un atelier de pictură, un spațiu special dedicat preocupărilor sale artistice.
Activitățile educative desfășurate în cadrul unor acțiuni precum Noaptea Muzeelor sau expoziții temporare, care au avut loc prin întreaga țară, au permis sutelor de vizitatori să intre în contact direct cu fascinantul meșteșug al picturii pe sticlă, arătat și explicat de meșterul iconar Florin Poenariu. Însă prin cei doi copii ai săi, Savu și Mara, meșterul iconar încearcă să răsădească tradiția picturii pe sticlă unei noi generații de iconari din familia Poenariu din Laz.

Iconarul din Laz este câștigător al prelmiului II ” la secțiunea Pictură pe sticlă
A celei de-a VI-a ediții a Concursului Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței.
Numeroasele expoziții personale și evenimentele de grup la care a participat Florin Poenariu, premiile care l-au consacrat ca iconar autentic, zelul de a nu ieși din spiritul icoanei de Laz, așa cum l-a definit Simion Poenaru cu două veacuri în urmă, talentul suplimentar de cioplitor în lemn, care-i permite să realizeze și minunatele rame cu brânel ale străbunilor săi și, nu în ultimul rând, tinerețea, toate îl recomandă și ca un prețios viitor pentru un meșteșug care a fost la mare vogă în Transilvania, până acolo încât icoana pe sticlă a devenit aproape un alter ego al ardeleanului, o semnătură aparte cu care și-a înscris numele în universalitate.” Dr. Ana Dumitran, Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia „Florin Poenariu este un vrednic urmaș al străbunilor săi iconari, talentul și penelul său reînviind duhul vechilor icoane, ducând mai departe o tradiție de mare valoare, demonstrând că centrul artistic de la Laz este viu și activ și azi, în secolul XXI. Este un virtuoz care îmbogățește repertoriul iconografic și decorativ, utilizând pentru suportul picturii sticla de manufactură, ce dă lumini nebănuite, ca în vechile icoane. Scenele sunt încadrate de rame sculptate de iconar, cu motive decorative atât de caracteriste sculpturii în lemn.” Acad. Prof. Marius Porumb, Directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei

Când reproduci icoane ale înaintașilor, este o lucrare de smerenie și umilință, o cale spre desăvârșire. Eu încerc să duc acest meșteșug mai departe, cu admirație față de înaintași, pentru că ei au fost cei care au trudit la a ne lăsa nouă o prețioasă moștenire, iar satul Laz să rămână un reper al iconografiei pe sticlă din Transilvania.” (Florin Nicolae Poenariu)