Nicolae Petrescu Găină, caricaturist

Nicolae (Gaina) Petrescu s-a născut in data de 31 martie 1871, in Craiova, si a încetat din viata in data de 15 februarie 1931, București. A fost poreclit „Găină“ ca urmare a ghetelor sale albe, de care avea mare grijă să nu se murdărească de noroi. 

N.S. Petrescu a absolvit cursurile Gimnaziului din Craiova care ulterior a purtat numele Liceul „Carol I” și în anul 1891 a plecat pe jos la București pentru a urma cursurile Școlii de Belle-Arte.

Prima sa prezenţă publică a fost la Salonul Artiştilor Independenţi, unde a expus 42 de desene şi caricaturi. Aici l-a cunoscut pe marele pictor Ştefan Luchian, între cei doi legându-se o mare prietenie. Prima expoziţie personală a fost deschisă la Ateneul Român împreună cu prietenul său, Ştefan Luchian.

Decesul desenatorului și caricaturistului Constantin Jiquidi din anul 1898, a făcut ca Nicolae Petrescu să devină pentru câțiva ani unul dintre puținii caricaturiști importanți de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

A realizat caricaturile oamenilor politici din acele vremuri, ale sculptorilor, ale pictorilor și ale marilor intelectuali. A realizat desene din Al doilea Război Balcanic şi a satirizat militarismul german reprezentat de Împăratul Wilhelm al II-lea ai Germaniei şi de Împăratul Franz Josepf al Austriei. Pentru că multe dintre lucrări nu erau pe placul guvernului german şi al oficialităţilor zilei, Nicolae Petrescu-Găină a deportat în lagărul Golemo Konjari, din Bulgaria.

O categorie aparte în opera lui Nicolae Petrescu-Găină o reprezintă portretele pe care acesta le-a făcut tuturor prietenilor săi.

Astfel, el a realizat portretele lui Constantin Artachino, Ștefan Luchian, Nicolae Grant, Ipolit Strâmbu, Nicolae Vermont, Jean Alexandru Steriadi, Ștefan Petică, Gheorghe Petrașcu, Alexandru Satmari, Camil Ressu, precum și sculptorilor Frederic Storck, Oscar Spaethe și la mulți alții.

Caricaturistul Găină, cum îl numesc amicii, are în efemeridele artei româneşti, câteva pagini ale lui, câteva chipuri definitiv fixate şi atitudinile lui remarcabile, calităţile lui de inteligenţă şi de un sarcasm binevoitor care-i fac glumele interesante şi juste s-ar fi rezolvat într-un talent de o clasicitate şi de o fineţe surprinzătoare, dacă boema nu l-ar fi împiedicat, cel puţin până acum, să se aprofundeze cu ajutorul unui studiu dârz de toată ziua şi al unor călătorii active prin ţările de artă ale lumii, Franţa, Italia şi OlandaTudor Arghezi

În anul 2005 s-a organizat la Craiova cu sprijinul Muzeului de Artă și a lui Ștefan Popa Popa’s (președintele Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România) și Gabriel Bratu (vicepreședintele Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România) a primului „Salon Național de Grafică Satirică” din Craiova.

Numele evenimentului s-a modificat anul următor în „Salonul Național de Caricatură” și a avut o participare internațională.[76] Începând din anul 2007 evenimentul s-a numit „Salonul Internațional de Caricatură Nicolae Petrescu-Găină”. Salonul de caricatură a avut succes și a devenit o manifestare tradițională care a deschis expoziții specifice și la Muzeul de Artă din Calafat, Muzeul de Artă din Slatina și Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea.