Camil RESSU, pictor, profesor

Camil RESSU s-a născut la data de 28 ianuarie 1880, in Galați, si a încetat din viata la data de 1 aprilie 1962, la București.

Camil Ressu se trage dintr-o familie de aromâni (macedoromâni) din regiunea Epirului.

La 15 ani, Ressu a participat la concursul de desen organizat la Bucureşti de „Tinerimea Română” şi a obţinut Premiul I apoi a revenit la Bucureşti, după terminarea liceului, în 1897, pentru a studia.

În 1887, Camil Ressu este înscris la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-l ca profesor pe G. D. Mirea; îşi continuă studiile la Iaşi cu pictorul Gheorghe Popovici.

În 1902 termină studiile la Şcoala de Belle-Arte din Iaşi, obţinând medalia de argint şi pleacă în acelaşi an să se perfecţioneze în străinătate.

Se opreşte două luni la München vizitând muzeele din localitate, după care pleacă la Paris şi se înscrie la Academia Julian, în atelierul lui Jean Paul Laurens, unde îi are colegi pe Jean Al. Steriade, Nicolae Dărăscu şi Ion Theodorescu-Sion.

În 1908 revine în ţară şi, preocupat de problemele sociale, colaborează cu desene satirice la publicaţiile Furnica, Facla şi Adevărul.

In opera sa, Camil Ressu s-a orientat spre tematica taraneasca, spre oamenii simpli. Taranii din tablourile lui, prezenti in grupuri devin adevarate portrete colective.

Țăranii din tablourile lui, prezenți în grupuri devin adevărate portrete colective. Ca de exemplu în lucrările: ,,Cosași odihnindu-se”, ,,Țărani la prânz”, ,,Țărănci argeșene”, ,,Două țărănci”, ,,Țărancă cu copil”, ,,Înmormântare la țară”, ,,Mocani din Vlaici”, ,,Țărănci în curte”, ,,La moară”, ,,Clacă la porumb”, ,,Țărani în barcă”, ,,La arat”, ,,Țărănci la troiță”, ,,Semănătorii”, ,,Femei la biserica”, ,,Mama cu copil”.

În 1911, a participat la „Expoziţia Tinerimii Artistice” cu lucrările: „La arat”, „Mocanii”, „Ţărance la troiţă”, „Înmormântarea la ţară”, „Semănătorii”, iar în 1914 deschide prima expoziţie personală la Bucureşti.

Una dintre cele mai rodnice activităţi ale lui Ressu a fost şi cea de profesor (1925-1930).
A fost rector al Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti (1930-1941) şi preşedinte de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici (1950-1962).