Gheorghe PANAITEANU BARDASARE, pictor, profesor

Gheorghe Panaiteanu-Bardasare s-a născut la data de 22 aprilie 1816 în Burdujeni, județul Botoșani, si a încetat din viata in data de 9 noiembrie 1900, la Iași.

A fost fiul băcăuanului Panait Bardasare, de unde mai târziu ia numele de Panaiateanu.

Este unul dintre discipolii lui Gheorghe Asachi si continua opera dascalului sau, ducând mai departe flacara culturii aprinsa de acesta în Moldova.

A fost unul dintre pictorii ce au avut un rol fundamental în „modernizarea limbajului plastic” în pictura românească din secolul al 19-lea.

Gheorghe Panaiteanu – Bardasare intră în 1840, prin concurs, cu bursă, la Academia de Arte din München având obligaţia să se specializeze în pictura istorică, arta miniaturii şi a litografiei, timp de 18 ani din care12 ani a trăit ca „stipendist” şi șase „din câştigul muncii sale”.

Aici l-a avut ca profesor pe Giovanni Schiavoni cu care mai apoi a avut o strânsă relație de prietenie.

Odată cu întoarcerea în Iaşi, în 1858, Gheorghe Panaiteanu – Bardasare îşi va dedica existenţa, în întregime, constituirii şi dezvoltării Şcolii de Arte Frumoase şi a Muzeului.

Din 1840 prin intermediul unei burse, a studiat la Academia de Arte Frumoase din München.

Revenit în țară de la München după 18 ani, pune bazele învățământului superior de artă, prin înființarea Școlii de Belle Arte din Iași (26 octombrie 1860).

Totodată, alături de Gheorghe Asachi și Mihail Kogălniceanu, fondează și Pinacoteca Națională din Iași, pe lângă Universitatea din Iași, unde se vor păstra mari valori ale artei plastice românești și străine și la conducerea căreia va fi numit.