Muzeul Mihai Eminescu, Parcul Copou, Iași

Clădirea muzeului a fost construită în 1989 după planurile arhitectului Virgiliu Onofrei, înlocuind o construcție mai veche de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este situată în zona centrală a parcului, la circa 100 de metri de Teiul lui Eminescu.
Muzeul a fost inaugurat cu ocazia centenarului morții poetului, la 15 iunie 1989.

Mihai Eminescu (1850-1889), legat afectiv și cultural de Iași, a locuit acasă la Vasile Pogor, în așezămintele de la Trei Ierarhi și în bojdeuca lui Ion Creangă, însă n-a avut niciodată o locuință a sa.
Expoziția documentară „Mihai Ursachi”, constituită în spațiul Muzeului „Mihai Eminescu” din Parcul de Cultură Copou, a fost inaugurată la începutul lunii mai 2004. Expoziția permanentă cuprinde obiecte care au aparținut poetului. Acest colț dedicat poetului Mihai Ursachi păstrează memoria unuia dintre cei mai importanți poeți români ai secolului al XX-lea.
De-a lungul anilor, Muzeul „Mihai Eminescu” a adunat o colecție importantă de fotografii, fotocopii după manuscrisele eminesciene (originalele se află, din 1902, la Academia Română), ediții princeps, medalii și cărți vechi (primele ediții ale cercetărilor ce marchează începuturile eminescologiei) din Donația „Dumitru Grumăzescu”.

De asemenea, veți găsi expusă o bogată colecție de artă plastică (grafică, pictură și sculptură), lucrări ale unor mari artiști din țară și străinătate, precum: Richard Hette, Octav Băncilă, Sabin Bălașa, Dan Hatmanu, Liviu Suhar, Dan Covătaru, Constantin Tofan ș.a.