Muzeul de Artă Vâlcea – Casa Simian, Râmnicu Vâlcea

Clădirea care adăpostește Muzeul de Artă a aparținut familiei Nae și Tita Simian originari din Săliștea Sibiului, proprietari ai unei fabrici de încălțăminte în Râmnicu Vâlcea, la jumătatea secolului al XX-lea.
Casa creează impresia de vilă italiană, impresie întărită şi de grădină interior, care este terasată, are portic şi acoperişul făcut din olane.

Casa beneficiază de o structură arhitectonică specifică, însumând două tipuri de spațiu, unul punând în valoare expresivitatea casei vechi a familiei Simian, construită în 1940, de arhitecții Gheorghe Simotta (1891 – 1979) și Nicolae Lupu, ambii de orientare neo-românească, și un altul neutru, funcțional pentru necesitățile unei galerii de artă, construit odată cu transformarea locuinței în muzeu.

Expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Casa Simian conţine lucrări din secolul al XIX-lea şi secolul XX, atât de sculptură, cât şi de pictură, toate aparţinând unor artişti români. Tablourile de la sfârşitul secolului al XIX-lea sunt semnate de Nicolae Grigorescu, Sabin Popp, Nicolae Vermont sau Ipolit Strâmbu.
Din secolul XX, muzeul deţine lucrări ale lui Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Margareta Sterian, Sabin Bălaşa, Corneliu Baba, Lucia Dem. Bălăcescu şi mulţi alţii. Cele mai importante lucrări de sculptură le aparţin lui George Apostol, Costel Badea şi Ovidiu Maitec.
Muzeul de Artă mai posedă o bogată colecţie de lucrări de grafică, desene şi acuarele care sunt expuse temporar. Anual, Muzeul de Artă organizează expoziţii de pictură şi sculptură contemporană, iar în timpul verii, în curtea interioară expun artişti plastici din localitate.