Muzeul Mihai Codreanu. Vila Sonet, Iași

Cunoscut și ca Vila Sonet, Muzeul „Mihai Codreanu” a fost deschis publicului în ziua de 10 august 1970.
Deschisă publicului în 1970, casa-muzeu în care a locuit Mihai Codreanu a fost construită în anul 1934, pe un teren donat sonetistului de Primăria Iași, ca o recunoaștere a admirabilei sale activități.

Clădirea este situată într-un cartier vechi al Iașului, în apropierea unei vechi bodegi, „Bolta Rece”. Acesta era locul în care se întâlneau personalitățile literare ale secolului al XIX-lea, precum Mihai Eminescu, Ion Creangă sau Ion Luca Caragiale.

Construcția tipic moldovenească, cu prispă și hrube răcoroase a fost ridicată pe strada Rece, iar prima mențiune datează din 1786. Istoria locului este marcată de pleiada impresionantă de personalități culturale care poposeau frecvent aici. Membrii Junimii își încheiau de multe ori agapele lor la Bolta Rece. Se spune că aici Eminescu l-a cunoscut pe Ion Creangă, revenind apoi de nenumărate ori.
Interiorul locuinței este și acum, aproape în întregime, așa cum arăta în timpul vieții poetului, cu toate valorile artistice, cu biroul de lucru, sufrageria, dormitorul și salonul în care își primea oaspeții-scriitori, precum Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Ionel și Păstorel Teodoreanu, Garabet Ibrăileanu, George Lesnea și alții. Tot în această casă și-a scris sonetele ce vor alcătui volumul Statui. Sonete și evadări din sonet (1939).

Pe biroul de lucru al scriitorului pot fi văzute manuscrise, cărți, documente, ustensile de scris și alte obiecte care certifică autenticitatea spațiului în care a lucrat sonetistul, profesor, rector al Conservatorului, director al Teatrului Național din Iași.

Printre documentele expuse figurează și Ordinul Național al Legiunii de Onoare din Franța, oferit pentru traducerea piesei de teatru Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand. Menționăm, de asemenea, impresionanta colecție de pipe, sculpturi și tablouri de artă, geamantanul cu monograma poetului, bastonul cu sabie, servicii din cristal și faianță, masa de șah la care au stat deseori Codreanu și Sadoveanu.