Alexandru Ciurcui, ceterașul din Soporu de Câmpie, Cluj

Alexandru Ciurcui, zis Şandorică, este un instrumentist tradițional (vioară) , născut pe 20 iunie 1954 în Soporu de Câmpie, comuna Frata, din judeţul Cluj.
Cariera sa de ”ceteraș” a început prin 1961, pe când Șandorică avea șapte ani. Încă de pe la cinci ani, Șandorică lua vioara din cuiul unde stătea agățată și cânta când tatăl său, Francisc Ciurcui, alias Șandor, pleca de acasă. Copilul credea că tatăl său nu știe ce isprăvește în absența sa, dar Șandor, care îl supraveghea cu atenție pe unicul băiat al familiei, a cumpărat o vioară treisferturi, pentru copii și i-a dat-o lui Șandorică la împlinirea vârstei de 7 ani. ”Tu trebuie să cânți!” a hotărât tatăl său atunci, mulțumit că Alexandru, mezinul, va duce mai departe tradiția muzicanților în familia Ciurcui, din satul Soporu de Câmpie.

Instrumentist foarte bine pregătit sub aspect tehnic și repertorial, „Șandorică din Sopor” cunoaște foarte bine specificul zonei sale folclorice și interpretează într-un mod personal doinele și jocurile satelor din împrejurimi. Cântă alături de alți doi instrumentiști, pentru că instrumentiștii tradiționali din Câmpia Transilvaniei cântă singuri arareori: sunt în general grupați în formule specifice, cea mai cunoscută fiind cea a trioului transilvan, cu vioară, violă cu 3 coarde și ceteră. Alexandru Ciurcui a păstrat nealterat elementele originale din repertoriul muzical instrumental și interpretează cu prioritate melodii de ascultat și piese de joc din repertoriul zonal al Câmpiei Transilvaniei.
Dintre jocurile populare cântate de violonist alături de formația sa se remarcă „româneștele de purtat”, Târnăveana, Bărbuncul, Pe doi pași și Hărțag, dar și melodii rituale din cadrul unor obiceiuri tradiționale: de nuntă, de descântat la găină, de mers pe drum etc.
Alexandru Ciurcui a debutat în formația „Taraful din Soporul de Campie”, condusa de Sandor Ciurcui, tatăl său, la vârsta de 11 ani. A ajuns de la Soporu de Câmpie ca să cânte domnilor la festivaluri din America la Folklife (organizat de Institutul Smithsonian din Washington – 1990), din Anglia (1993), Cehia (2010) sau Ungaria (1996).

A pus mai departe vioara în mână și copiilor săi, dar și nepoților.
Cu arcusul său fermecat a încântat spectatori din întreaga Europă, dar și din SUA, unde a susținut șpectacole aproape 10 ani.
In anul 2014 Alexandru Ciurcui a primit titlul de Tezaur Uman Viu.
Instrumentistul abordează un stil de interpretare propriu și inconfundabil, dobândit prin metode autodidacte, conform uzanțelor folclorice tradiționale și a dobândit, pe parcursul timpului, numeroase rezultate artistice de vârf la competițiile naționale din această categorie… Violonistul Ciurcui Alexandru a desfășurat o bună colaborare cu instituțiile culturale, punând la dispoziția specialiștilor interesați totalitatea cunoștințelor teoretice și tehnice acumulate, în vederea realizării unor studii de specialitate, dar și a unor imprimări audio de arhivă, concretizate în CD-ul cu titlul Ciurcui Alexandru 2013, responsabil de proiect Dr. Mircea Cîmpeanu, material editat de Consiliul Județean Cluj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.” Dr. Mircea Cîmpeanu Etnomuzicolog
„Prima vioară mi-o pus-o tata în mână, vioara mică. Mi-o fost dragă de mic, că am iubit muzica. O fost bine… Am trăit prin muzică și am avut solicitări multiple. Am participat la toate evenimentele la care am fost chemat: nunți, botezuri, cumătrii, serbări câmpenești, fii satului, zile ale comunelor
.” Alexandru Ciurcui