Maria Dulău, marea Iubitoare de tradiții și obiceiuri, Biia, Alba

Cunoscută şi ca „Marea lu’ Horia”, interpreta de muzică vocală tradiţională Maria Dulău, s-a născut pe 9 aprilie 1947 in satul Biia din comuna Șona, județul Alba.
Venind dintr-o vatră folclorică frumoasă și bogată în tradiții, a fost atrasă de mică de cântecul și jocul popular, fiind o prezență agreabilă în spectacolele școlare organizate cu ocazia diferitelor sărbători.
Așa a învățat, de la părinții ei și de la bătrânii din sat, cântece vechi bătrânești, colinde laice și religioase, dar și jocurile specifice satului.

A cules strigături, cântece, doine, balade, colinde și obiceiuri din Biia. Iubitoare de tradiții și obiceiuri, a participat la valorificarea obiceiurilor străvechi, precum: „Șezătoarea” și „Nunta țărănească de la Biia”.
S-a făcut remarcată la Școala Generală din satul său natal, Biia, cu prilejul serbărilor școlare, dar și în corul bisericii din Biia. În anul 1981 a reprezentat comuna Șona la Festivalul Național „Cântarea României” care s-a petrecut la Alba Iulia, unde a urcat pe podium, pe locul I, în cadrul secțiunii Rapsozi Populari. Un an mai târziu, i-au fost aprobate de către comisia Redacției Emisiunilor Muzicale de la „Radio București” înregistrarea a cinci melodii. Astfel, împreună cu orchestra condusă de dirijorul George Vancu, a realizat primele sale înregistrări.

A preluat și a transmis mai departe tinerilor din sat și nu numai, un repertoriu autentic, bogat, cules de la părinții săi și de la oamenii bătrâni din sat: balade și cântece vechi, cântece de joc, strigături, colinde laice și religioase.
De-a lungul anilor, repertoriul rapsodului popular, Maria Dulău, a fost preluat și valorificat în concursuri și festivaluri naționale de folclor de către tinerii interpreți din Biia: Raluca Dulău, Ioan Dancu, Andreea Dulău

Distincţii: Locul I – Festivalul Național „Cântarea României”, 1981 Locul II, Emisiunea „Debut 50 Plus” – TVR Timișoara, 2003 Premiul II, secțiunea rapsod popular , Festivalul Concurs „Cânt și joc de pe Târnave” Biia, 2006 Locul I, Festivalul Concurs Județean „Cultură pentru Cultură”, 2016 Diplomă de merit „Tezaur Folcloric” – TVR 1, 2017
In anul 2020 Maria Dulău a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” , acordat celor care păstrează şi transmit patrimoniul cultural imaterial”.
‘’Atunci când cânt doine, îs necăjită, iar atunci când cânt de joc, îs vesăloasă. Muma mea, mama mea – noi așa zicem aici în zonă – mi-a fost dascăl. Când ședea seara pe laiță și totcea, doinea de jele, doinea atâta de frumos, iar eu după ea cântam prin casă.” (Maria Dulău)