Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Palatul Bánffy

Patrimoniul deținut de Muzeul de Arta Cluj-Napoca este unul impresionant, cu peste 13 000 de piese de arta din diferite ramuri: pictura (peste 3600 piese), sculptura (peste 450 piese), arte grafice (peste 5600 piese), arte decorative (peste 200 piese) si fond documentar (peste 3300 piese).

Edificiul a fost ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György (devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei).
Ulterior, clădirii i-au fost date alte destinaţii: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale.
În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului.

Palatul Bánffy este compus din patru aripi dispuse în jurul unei curți interioare rectangulare.
Dinspre stradă, accesul pe latura principală (dinspre Piața Unirii) se face pe o galerie triplă, monumentală, cu deschidere spre încăperile principale ale palatului, aflate în aripa vestică.
Aceasta scară cu trei rampe, fiecare dintre acestea având lățimea de 2 m, este cea mai mare de acest fel din Transilvania.
Proiectul palatului etajat urmează tipul palatelor orășenești din apusul Europei vremii: planul pătrat cu o curte interioară închisă de cele patru aripi, acoperișul de tip mansardă, fațadele de palat spre exterior, respectiv cursivele interioare etajate deschise spre curtea interioară cu arcade la parter şi cu colonade la etaj.