Muzeul Țării Vrancei, Vidra, Vrancea

Gândit în spiritul Muzeului Național al Țăranului Român, instituția muzeală din Vidra este și o inițiere în istoria Vrancei arhaice și epoca în care aceasta a fost descoperită de Dimitrie Gusti, în 1927.
Amenajat în clădirea primei școli din fostul Ocol al Vrancei, imobilul a fost construit în ajunul Unirii Moldovei cu Țara Românească.

Inițiator și prim director a fost un român transilvănean, participant la Revoluția de la 1848, refugiat în Munții Vrancei din cauza persecuțiilor regimului habsburgic din Ardeal: învățătorul Aurel Cota.
Muzeul cuprinde 5 încăperi, în care vizitatorul va descoperi elementele care pun în valoare unicitatea acestui spaţiu, reflectate prin inventarul expus în muzeu: ceramica de Ireşti, covoare tradiţionale, costume populare, documente şi imagini vechi cu Schiturile Obștii Vrancei, icoane pe lemn si Vrancea arhaică surprinsă în imagini de fotograful Iosif Berman în 1927.
Punctul terminus al vizitatorului care a trecut pragul Muzeului Țării Vrancei este o biserică de lemn, stilizată, construită din bârne sculptate, foste părți componente ale unor vechi case tradiționale, astăzi dispărute.