Colecția etnografică bucovineană Ioan Grămadă, Câmpulung Moldovenesc, Suceava

Colecția Etnografică „Ioan Grămadă”, deschisă publicului în anul 1999, surprinde atmosfera încărcată de farmec dintr-o casă tradițională bucovineană, la finele secolului al XIX-lea.
Initial, acest muzeu a fost o colectie formata din 100 de obiecte etnografice adunate din familia Gramada, de la bunici, rude, apoi de la vecini si prieteni.

Colecția etnografică bucovineană Ioan Grămadă, Câmpulung Moldovenesc, Suceava

Într-o alta etapa, a format o expoziție de arta bucovineana numărând peste 300 de exponate si ilustrând activități specifice unei gospodarii țărănești din Bucovina.
Colecția, cu un patrimoniu de peste 9000 de exponate, grupate în 14 săli și 4 spații cu expunere în aer liber, ilustrează întreaga sferă ocupațională a locuitorilor zonei.

Colecția etnografică bucovineană Ioan Grămadă, Câmpulung Moldovenesc, Suceava

Îmi amintesc că, încă din primii mei ani de şcoală, am vizitat de mai multe ori Muzeul Lemnului din oraşul natal, precum şi muzeele etnografice din Rădăuţi, Suceava, Fălticeni şi Vatra Dornei, după care, într-o fostă bucătărie de vară, am aranjat o primă colecţie cu obiecte de artă populară bucovineană. De altfel, cele mai multe lucruri le-am găsit în gospodăria părinţilor mei, deoarece eram în preajma lor, cu unele din ele chiar lucram, fiind vorba de vârtelniţa la care depănam sau răsuceam firele de lână sau la sucala unde făceam ţevi pe care înfăşuram fire de in, cânepă, lână sau bumbac pe care mama le punea în suveică şi ţesea la stative frumoase ştergare, plocăzi, priştori sau covoare. Printre primele mele obiecte care au stat la baza înfiinţării colecţiei au fost: două costume vechi de mire şi mireasă, un lăicer de la bunica, o cămaşă cusută cu fir metalic de la străbunica, o sucală, o vârtelniţă, o meliţă pentru cânepă, câteva oale de lut, un untar, o piuă, unelte pentru meseriile tradiţionale, câteva icoane şi cărţi vechi.” (Ioan Grămadă, Întâmplări din viaţa unui colecţionar).