Casa Memorială „Moș Ion Roată”, comuna Câmpuri, judeţul Vrancea

Situată în comună Câmpuri, judeţul Vrancea, Casa Memorială Moş Ion Roată este o locuinţă ţărănească specifică Ţării Româneşti si a fost inaugurată la 24 ianuarie 1959, cu prilejul Centenarului Unirii Principatelor Române, în casa în care a locuit Ion Roată (1806 – 1882) din cătunul Gura Văii și strămutată la șoseaua ce leagă orașul Panciu de Soveja.

Restaurată, casa cuprinde obiecte specifice ambientului familial și social în care a trăit Ion Roată și mărturii documentare privind activitatea sa în Divanul Ad-hoc al Moldovei (1857), ca deputat al țărănimii putnene.

Casa memorială a fost inaugurată la 24 ianuarie 1959, cu prilejul Centenarului Unirii Principatelor Române, în casa în care a locuit Ion Roată (1806 – 1882) din cătunul Gura Văii și strămutată la șoseaua ce leagă orașul Panciu de Soveja. Restaurată, casa cuprinde obiecte specifice ambientului familial și social în care a trăit Ion Roată și mărturii documentare privind activitatea sa în Divanul Ad-hoc al Moldovei (1857), ca deputat al țărănimii putnene.

Casa este o locuință țărănească monocelulară, specifică Țării Românești, armonioasă și expresivă.
Chiar dacă e vorba de o casă adusă pînă aici din Gura Văii, unde a locuit Moș Ion Roată (potrivit oficialităților) sau pur și simplu de o altă casă de pe vremea celebrului țăran român (potrivit opiniilor din satul Gura Văii) Muzeul merită vizitat fie și pentru a vedea uriașul salt făcut de România după un secol și jumătate în materie de locuit la țară.

Moș Ion Roată nu este o poveste, și nici o legendă. Moș Ion Roată este un autentic răzeș moldovean, din comuna Câmpuri, județul Vrancea. Moș Ion Roată este atestat în documente ca membru al Divanului Ad-hoc al Moldovei, apoi ca președinte de comisie electorale la el în sat. Militează pentru înființarea unei școli, se implică în comisiile de împroprietărire, semnează cu parafă (cu caractere chirilice).

În 1878 este decorat cu „Steaua României”. Urmașii săi încă trăiesc în satul Gura Văii, unde Moș Roată le-a făcut casă. Dar căsuța lui este chiar lângă șosea, mai jos de nivelul drumului, în centrul comunei Câmpuri.
Personalitatea lui Ion Roată, de la militant pentru Unire şi îmbunătăţirea soartei ţăranilor, trăsăturile arhitectonice, de locuinţa ţărănească monocelulară, specifică Ţării Vrancei, armonioase şi expresive, fac din acest obiectiv istoric şi muzeistic, un punct de atracţie şi interes pentru cel ce călătoreşte prin Vrancea.

Moș Ion Roată

Moș Ion Roată a fost reprezentantul țărănimii din ținutul Putnei la Divanul ad-hoc din Moldova (1857), cu doi ani înaintea Unirii Principatelor Române.
Ion Roată s-a născut în anul 1806 și a fost fiul lui Constantin si a Măriuței Roată. Ion Roată a fost căsătorit cu Maria Roată, născută în anul 1812, și a avut patru copii: Năstase, Neculai, Zoe si Maria.
Ion Roată a fost decorat la 18 martie 1878, de către Mihail Kogălniceanu, ministru de externe, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, împreună cu brevetul însoțitor semnat de Domnitorul Carol I, „ca o răsplată a contribuției pe care înțeleptul țăran din Câmpurile a avut-o la Înfăptuirea Principatelor Unite”.
În februarie 2022, Ion Roată a fost numit cetățean de onoare al comunei Cîmpuri, localitatea natală, la 140 de ani de la moartea sa.