Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu”, Comuna Suhurlui, Județul Galați

În comuna Suhurlui (fostă Ferdinand), aflată la o distanţă de aproximativ 45 km de Galaţi, se găseşte Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Interior Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu”

Denumirea locaţiei este în legătură directă cu cel care a fost părintele spiritual dar şi material al acestui loc, judecătorul şi omul de cultură, cu preocupări şi realizări notabile în domeniul literar şi artistic, Ion Avram Dunăreanu, care, în nenumăratele deplasări prin ţară împreună cu familia, a strâns tot ce a considerat că poartă o amprentă reprezentativă pentru cultura tradiţională românească, atât din punct de vedere istoric cât şi artistic.

În 1997, cu ceea ce adunase deschide la casa părintească de la Suhurlui, un muzeu cu caracter etnografic intitulat „Casa Rurală Suhurlui – Amenajare etnoculturală”.

Zece ani mai târziu, în 2007, din dorinţa ca aceste bunuri să facă parte din patrimoniul cultural naţional şi astfel să fie valorificate la o altă scară, Ion Avram Dunăreanu şi soţia sa Elisabeta, donează casa împreună cu toate obiectele, Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, urmând ca la 10 octombrie 2009 să fie inaugurată Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu” Suhurlui.Ridicată de Andone şi Maria Avram, casa respectă arhitectura zonei, fiind alcătuită din două camere spaţioase, separate de tindă şi chiler, iar în faţă cu prispă şi cerdac. În anul 2007, judecătorul Ioan Avram Dunăreanu, fiul lui Andone şi al Mariei, împreună cu soţia sa Elisabeta, donează casa părintească împreună cu o colecţie variată de bunuri etnografice, Muzeului de Istorie Galaţi. Expoziţia „Ambient tradiţional ţărănesc” propune publicului vizitator, o gospodărie de altă dată, compusă din interior specific caselor ţărăneşti, precum şi din anexele aferente.

Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu”

Avram-Dunăreanu, Ion (nascut la 18.mart.1945 în comuna Cudalbi, judeţul Galaţi), pictor, poet. Este licenţiat al Institutului Agronomic „Ion Ionescu de la Brad” şi al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Studii libere de pictură. Membru fondator al Asociaţiei Artiştilor Plastici „Simeza”, cu sediul în Galaţi. A lucrat ca inginer la Brăila, iar din 1982 practică magistratura. A debutat cu o expoziţie personală de pictură în 1988.