Şerban Terţiu, meşterul măştilor tradiţionale din Nereju, Vrancea

Meşterul Şerban Terţiu s-a născut pe 19 august 1955 in satul Circari, comuna Nereju, Judeţul Vrancea şi  a  început să facă măşti când încă nu împlinise 6 ani.

Prima cuţitoaie i-a pus-o în mână tatăl său, renumitul Pavel Terţiu, cel mai bun meşter popular din Vrancea care lucra măşti.

Atât de mult a iubit tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti  încât s-a dedicat cu totul acestei meserii, din care a făcut artă.

De altfel, el foloseşte şi astăzi uneltele de lucru ale străbunilor, dacă ne referim la sfredel, cuţitoaie, fierăstrău şi coarbă, o mică maşină de găurit pentru coarnele de berbec sau de capră pe care le ataşează măştilor.

Din galeria creatorilor de măști populare din Vrancea și nu numai, Șerban Terțiu este un nume de referință, un fidel păstrător și continuator al tradițiilor realizării măștilor populare, atât prin modul de lucru (material, tehnici, unelte specifice, decor), cât și prin specificul lor (chipuri personalizate din comunitate – babe, moși, negustori, odinioară preoți, dravi).

Deși nu mai au o funcție rituală, măștile lui Șerban Terțiu sunt menite, după cum spune autorul lor, să aibă rol apotropaic, de protejare a acelora care poartă sau păstrează în casă.

În creația lui Șerban Terțiu, în funcție de materia primă folosită, măștile sunt din piele și din lemn cu sublinieri și particularizări originale privind expresivitatea și calitățile plastice.

Pe lângă faptul că participă periodic la târguri oferind „pe viu” modul de realizare a măștilor sale, din anul 1996, Șerban Terțiu este meșter popular, secția Artă Populară, specialitatea Măşti populare, în cadrul Şcolii Populare de Artă din Focşani, C.J.P.C.T.A.M. Vrancea.

Aici îi învață pe copii să confecționeze măști, asigurând astfel transmiterea tradiției generațiilor viitoare.

Distincţii şi premii:

2007 – Premiul I Expoziţia Concurs de Meşteşuguri Tradiţionale „Pavel Terţiu” Focşani;

2008 – Premiul I Expoziţi Concurs de Meşteşuguri Tradiţionale „Pavel Terţiu” Focşani;

 2009 – Premiul II Expoziţia Concurs de Meşteşuguri Tradiţionale „Pavel Terţiu” Focşani;

2010 – Premiul lI şi Premiul lII Expoziţia Concurs de Meşteşuguri Tradiţionale „Pavel Terţiu” Focşani;

2011 – Premiul I Expoziţia Concurs de Meşteşuguri Tradiţionale „Pavel Terţiu” Focşani;

2012 – Premiul I Expoziţia Concurs de Meşteşuguri Tradiţionale „Pavel Terţiu” Focşani;

2013 – Premiul I şi Premiul II Expoziţia Concurs de Meşteşuguri Tradiţionale „Pavel Terţiu” Focşani;

2018- Titlul de ‘‘Tezaur Uman Viu’’, acordat de Ministerul Culturii.

În cei este 25 de ani de când este meşter popular cu patalama, Şerban Terţiu a colindat ţara în lung şi în lat, iar într-un singur an a avut ocazia să însoţească membrii ansamblului „Chipăruşul“, din Nereju, în Franţa. În comuna vrânceană a existat până în urmă cu câteva decenii un obicei precreştin, cunoscut drept „Dans al morţii“ sau „Chipăruşul“, de unde vine şi numele ansamblului, care era nelipsit de la priveghiuri.

 „Toate măştile purtate de cei 12 membri ai ansamblului sunt făcute de mine. Obiceiul spune că în timpul priveghiului la morţi, bărbaţi cu feţe acoperite de măşti tradiţionale din lemn, legaţi unul de altul cu lanţuri, joacă în faţa casei celui mort. În faţa unui foc mare, ei îl înconjoară şi sar peste el. Se spune că aşa se purifică sufletul mortului înainte de a intra în lumea veşnică“, ne spune Şerban Terţiu.
În portofoliul creației sale merită o referință specială măștile realizate din materiale ușoare (blană de oaie sau capră) care se remarcă prin expresivitate și calități plastice deosebite urmând traseul tehnologic de prelucrare și decorare (tăiat, curățat, tăbăcit, croit după tipar, pictat), folosind instrumentarul specific, în parte moștenit de la tatăl său (scaun de dogărit, foarfeci, aparat de curățat, pensulă). Cu talent, sensibilitate și rigoare, meșterul creează chipuri inconfundabile cu trăsături de caracter specifice personajelor satului. În virtutea spiritului de marketing, meșterul realizează și miniaturi – măscuțe având calitatea de suvenir. Pasiunea, talentul, imaginația sunt trăsături ce definesc personalitatea creatoare a lui Șerban Terțiu și îl individualizează ca meșter de forță pentru categoria măști populare.” Dr. Aurelia Cosma, Cercetător etnolog

Am continuat și am dus mai departe meșteșugul sacru de prelucrare a pieii de capră lăsat de părintele meu, meșterul popular făurar de măști Pavel Terțiu, stăpânind ca tehnici cusutul de mână, tăbăcitul și vopsitul pielii...” (Șerban Terțiu)