Muzeul George Topîrceanu, Iași

Muzeul „George Topîrceanu” a fost inaugurat la 22 iunie 1985. Casa, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, a fost în proprietatea Lizetei Stroici cumnata scriitorului Demostene Botez, prieten cu George Topîrceanu, care i-a pus casa la dispoziție lui George Topîrceanu, în anul 1932.

George Topîrceanu a locuit în această clădire din 1932 până la decesul său, survenit la 7 mai 1937. Până în 1983, casa a servit drept locuință particulară. În anul 1983, casa a fost donată de proprietarii Teodor Neagu și Adrian Vulpe Complexului Muzeal Iași. A fost renovată, și la 22 iunie 1985 a fost inaugurat acest obiectiv al Muzeului Literaturii Române Iași.
În odaia acesteia, „chiriașul grăbit” a scris Pirin-Planina. Epizoduri tragice și comice din captivitate și, totodată, a lucrat la romanul satiric, rămas neterminat, Minunile Sfântului Sisoe.

Locuința îi aparținea pe atunci socrului lui Demostene Botez, Constantin Vrabie, și tot aici a funcționat redacția și administrația revistei săptămânale „Însemnări literare”, în 1919, din care făceau parte Mihail Sadoveanu, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu și Demostene Botez.

Camera este dominată de biroul de lucru pe care se găsesc, într-o reconstituire muzeografică, instrumente de scris (toc, suport pentru toc, călimară, port-sugativă, clește de capsat hârtie, cutie de lemn pictată pentru creioane). Sunt expuse și alte obiecte care fac trimitere la George Topîrceanu: un barometru, discuri de patefon, aparate de fotografiat și negative pe sticlă realizate chiar de poet, un sfinx și o piramidă în miniatură, un sfeșnic, pipe, un serviciu pentru făcut cafea ș.a.
La 12 mai 1957, pe unul din pereții casei în care a locuit George Topârceanu a fost montată o placă comemorativă.