Bojdeuca lui Ion Creangă, Iași. Primul muzeu literar din România

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918.
Această casă, alcătuită din două odăi, l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte.

Humuleșteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească tot restul vieții. Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten Ion Creangă.
Cel mai vizitat muzeu din Iași, Bojdeuca „Ion Creangă” păstrează o parte din obiectele scriitorului, precum călimara de scris cu ștergătorul de penițe, sfeșnice, o cutie de epocă cu însemnul apartenenței pe ea, vase, tablouri, o icoană adusă din casa bunicului său, David Creangă, de la Pipirig, cărți și manuale de școală ale autorului, fotografii și altele.

Sunt expuse obiecte memoriale: ceas argintat, lampa originală, tabacheră de argint cu monogramă, două icoane din secolul al XVIII-lea, mobilier de secol XIX, colecţia de documente originale Gheorghe Eminovici, bucoavnă de la începutul secolului al XIX-lea, carte manuscris Gheorghe Creangă, fotografii originale: Ion Creangă, Constantin Creangă, rude, prieteni, colecția revistei „Convorbiri literare”, cărți din biblioteca lui Ion Creangă cu autograf, obiecte care au făcut parte din colecția fostului Muzeu „Ion Creangă” de la Mănăstirea Golia din Iași.
Bojdeuca este şi cel mai vizitat muzeu din Iași, înfăţişându-se vizitatorilor din țară şi străinătate nu ca o arhivă, ori ca o colecție de documente vechi, originale, ci ca o sinteză vie, ca o oglindă modernă a vieții şi operei unui mare creator român şi a lumii româneşti şi europene în care a trăit Ion Creangă.
Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă”, organizat în clădirea anexă și inaugurat la 11 iunie 1989, adăpostește biblioteca, fondul documentar și o sală pentru expoziții temporare. În fața noii clădiri a fost construit un amfiteatru în aer liber, destinat spectacolelor pentru copii.