Colecţia Etnografică „Anuţa şi Aurel Achim”, Ocna Sibiului

Colecţia particulară este adăpostită într-o clădire din secolul XIX. Soţii Achim nu sunt din Ocna Sibiului. Aurel e originar din Munţii Apuseni, iar soţia lui, de pe Târnave.

Dar împărtășesc amândoi aceeași pasiune pentru obiectul vechi şi împreună au alcătuit, în nouă ani, o colecție etnografică de peste 5000 de obiecte.
Soții cumpără obiecte cu entuziasm, iar Aurel Achim repară mecanismele, făcându-le să funcționeze. Astfel, s-au înconjurat de obiecte mari şi mici, pe care le-au expus în două camere şi în curte: pick-up-uri şi discuri de vinil, aparate de fotografiat, bancnote, bijuterii, instrumente muzicale, ceramică, un război de țesut, o masă de frizer, mașini de cusut, război de țesut, o roată de olar, o șaretă de poştă, cântare şi balanţe, unelte de minerit, obiecte care vorbesc despre perioada comunistă, dar şi piese contemporane, cu alte cuvinte „o colecţie universală“.

Găsim expuse ustensile pentru bucătărie: teluri, mașini pentru tocat carne, pusca pentru prepararea carnaților, paleta, râzătoare, strecurătoare. Apoi, o colecție impresionanta de ceasuri de la cele cu pendula la ceasurile deșteptătoare, toate cu mecanisme manuale, aparate de fotografiat, aparate de radio, instrumente muzicale, televizoare, megafoane, patefoane, picupuri si discuri de vinil si drapele. Monedele si insignele sunt expuse in vitrine. A aranjat obiectele si pe anumite meserii: obiecte pentru minerit, o masa de frizer cu toate ustensilele necesare, un atelier de cizmărie, un atelier de croitorie dotat cu una din cele mai vechi mașini de cusut din Romania.
Costumele populare au un loc de cinste, fiind străjuite de doua manechine îmbrăcate dupa specificul locului: un bărbat, botezat de colecționar mos Pârvu, si o femeie (îmi pare rău ca nu i-am reținut numele). Din epoca actuala sunt expuse si telefoane mobile.
Soții Achim estimează numărul obiectelor la circa 5.000 de bucăți, unele având o vechime de peste o suta de ani. As sugera cadrelor didactice care organizează excursii prin tara sa includă in circuit si acest muzeu.
Pentru copiii de la oraș, care nu au văzut niciodată, de exemplu, o batoza si nici nu știu cum funcționa, este un lucru inedit.
Muzeul este deschis oricui si nu se percepe taxa de intrare, dar orice donatie este bine-venita.” (Viorica Axinte)