Primul muzeu al Cofetăriei din Romania. Nu doar zahar, ci si suflet!

Aradul era, la 1800, unul dintre cele mai faimoase centre ale cofetăriei din Europa. Chiar și curtea de la Viena avea ca favoriți ciocolatierii români – uniți în „Vechea Breaslă” arădeană interbelică, ce avea 17 maeștri cofetari.


Ioan Gui, un arădean specializat in arta cofetăriei, si-a transformat casa in primul Muzeu al Cofetăriei din tara noastră.
Unic în țara noastră, Muzeul Cofetăriei (vezi si prima fabrica de ciocolata din Romania) este colecția privată a domnului Ioan Gui, cofetar și el mai bine de 40 de ani. Din anii ’70 până astăzi a reușit să adune peste 500 de piese, ustensile și mașinării ce erau folosite în trecut pentru dulciurile vremii – pe multe le-a primit sau cumpărat de la bătrânii cofetari pe care i-a mai prins în viață sau de la familiile acestora. Apoi le-a restaurat, câteva fiind din nou funcționale.
Biblioteca maestrului numara peste 500 de volume de cofetarie si bucatarie. Dintre acestea, aproape 50 dateaza din perioada interbelica.

Printre cele mai spectaculoase creatii ale maestrului Gui, se numără torturile de mireasa (reproduceri dupa tablourile lui Grigorescu), trandafirii si stema Republicii Socialiste Romania.
Nascut din pasiunea pentru dulce, muzeul lui Ioan Gui reprezintă o lume aparte, unde fiecare obiect si fiecare reteta are o poveste.
Ghidandu-si viată după dictonul „trebuie sa pui si suflet in prajitura, nu numai zahar”, Ioan Gui este unul dintre putinii oameni care pot afirma ca lumea dulciurilor nu mai are nicio taina pentru el.

Cele mai vechi au un secol: mașina de făcut bomboane, mașina de măcinat mac, mașina pentru marțipan sau mașina de înghețată – toate acționate manual. Așa a apărut ideea unui muzeu, pe care domnul Gui l-a deschis chiar în casa sa: două dintre camere au fost transformate într-un spațiu expozițional ce poartă orice trecător printr-o dulce istorie a cofetăriei!

Dincolo de mașinării, aici vei admira, printre altele, o măsuță de cofetărie de la 1900 acoperită cu marmură verde, mese de marmură pentru prelucrarea zahărului, forme pentru ciocolată, rețetare, fotografii și medalii, dar și figurine din marțipan sau ciocolată și zeci de modele de bomboane fondante.

Totodată, muzeul este și un omagiu adus de proprietar marilor meșteri cofetari ai Aradului din perioada interbelică.