Nagy Margareta, maestra împletiturilor din pănuși

Nagy Margareta s-a născut pe 27 decembrie 1948 in satul Chendu, comuna Bălăușeri, județul Mureș.

Meșteșugul împletiturilor din pănuși a apărut în anii 40 ai secolului XX, în satul Dumitreni, la 3 km de Chendu. În Chendu, meșteșugul era practicat inițial de femei, iarna, în gospodărie sau în șezători, iar vara se adunau la poartă și împleteau pănuși, folosind un material aflat la îndemână, ieftin și deosebit de versatil în realizarea unor obiecte diverse, utilitare, dar și decorative.

Nagy Margareta a preluat în mod creativ tehnica tradițională de prelucrare a pănușilor, utilizată și de alți meșteri din Chendu. Procedeul tehnic presupune uscarea pănușilor la soare, tratarea cu fum de sulf, pentru a le feri de mucegai. După aceea sunt înmuiate în apă, tăiate, răsucite și împletite. Foile de porumb se rup în fâșii înguste și se răsucesc fâșie cu fâșie pentru obținerea firului de urzeală și de bătătură.

Satul Chendu având tradiție în producerea împletiturilor din pănuși de porumb, doamna Margareta Nagy a învățat din copilărie, de la vârsta de 12 ani, de la mama ei, meșteșugul împletiturilor din pănuși.

La 18 ani, a fost trimisă în satele din sudul țării pentru a învăța acest meșteșug pe cei doritori de acolo, iar la 24 de ani a fost angajată, alături de 40 de femei din Chendu la Cooperativa Meșteșugărească din Sighișoara unde a realizat diverse produse din pănuși: coșuri pentru pâine, cutii de suveniruri, suporturi pentru linguri și sticle, covorașe, jucării etc.

Nagy Margareta a devenit emblema localității Chendu în meșteșugul împletiturilor din pănuși, iar după 1990 a deschis primul magazin de prezentare la șosea, localitatea Chendu fiind așezată pe șoseaua europeană E 60, beneficiind astfel de un vad important de comercializare a produselor meșteșugărești pentru turiști. Succesul magazinului ei i-a îndemnat și pe alți meșteri din sat să deschidă puncte de vânzare la șosea.

Debutul său, pe plan național, ca meșter, a fost participarea, în 1993, la un târg de meșteri la Muzeul Satului din București, de atunci participând la o serie de târguri și expoziții de artă populară din țară și din străinătate, fiind recompensată cu diverse premii și diplome pentru talentul său creator.

De-a lungul timpului, a realizat peste 500 de modele de flori, unicate. Multe dintre produsele sale meșteșugărești au ajuns în străinătate, în SUA, Germania, Belgia, Franța, Anglia, Austria, Slovacia, Ungaria, Noua Zeelandă, Africa.

Distincții:
Certificate of appreciation- Smithsonian Folklife Festival, Washington, SUA, 1999;
Diplomă de excelență cu prilejul împlinirii 75 de ani de la fondarea Muzeului Satului București, 2011, acordată de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”;
Diploma de excelență pentru păstrarea și transmiterea tradiției la Târgul Creatorilor Populari din România, ediție aniversară (1984-2003), Sibiu, acordată de Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra” din Sibiu;
Diplomă pentru perpetuarea tradițiilor autentice românești – Târgul Meșterilor Populari Tulcea, 2014, acordată de Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea;
Diplomă pentru păstrarea meșteșugurilor tradiționale și autentice la Târgul Meșterilor Populari Suceava, 2016, acordată de Muzeul Bucovinei Suceava;
Diplomă de participare la Expoziția Județeană de Artă Populară, Târgu Mureș, 2001, acordată de Centrul Județean al Creației Populare Mureș.

Pentru împletirea obiectului dorit este nevoie de un șablon de lemn cu cuie bătute pentru fixarea urzelii, iar pentru înfrumusețarea obiectelor îmbină diferite tehnici de împletire, prin răsucire și ajururi. Pentru realizarea florilor din pănuși, viu colorate, doamna Nagy Margareta folosește vopsele naturale, realizate din infuzii de plante. Astfel, pentru a obține culoarea maro folosește frunze de nuc, pentru violet fructe de soc, iar pentru roșu închis frunze de ceapă.

Întreaga familie a doamnei Nagy Margareta se ocupă cu meșteșugul împletitului din pănuși de porumb, soțul ei se ocupa și el cu acest meșteșug, și a fost preluat și de către fiul său, Nagy Mihaly, și de către nora sa, Monica, pasionați de această ocupație, dorind să ducă mai departe această îndeletnicire, doamna Nagy Margit reușind astfel să transmită mai departe meșteșugul învățat de la mama sa.

Muzeul Județean Mureș a achiziționat, în anul 2007, în urma unei cercetări de teren la Chendu, o serie de flori din pănuși și de decorațiuni de Crăciun și Paști, 27 de piese, realizate din împletituri din pănuși, de la doamna Nagy Margareta din Chendu, deosebit de valoroase ca tehnică de realizare, precum și ca valoare artistică, decorativă, o parte dintre ele fiind expuse în cadrul expoziției temporare ”Crăciunul în familie”, realizată în anul respectiv. Doamna Nagy Margareta, deținătoare a cunoștințelor tradiționale legate de meșteșugul împletitului din pănuși, a reușit să transforme într-o adevărată artă meșteșugul împletitului din pănuși practicat la Chendu, reușind astfel să perpetueze cu succes un meșteșug tradițional al comunității”. Dr. Laura Pop Cercetător științific, Muzeul Județean Mureș Secția de Etnografie și Artă Populară, Mureș