Maria Antoaneta Ciucă. Maestra cămășilor de nuntă din Mărginimea Sibiului

În realizarea misiunii sale, Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu (Vatra MCP) descoperă și prezintă oamenii care prin creativitatea, menirea și talentul lor ne confirmă că bucuriile și frumusețea sunt create și aparțin oamenilor.

 La secțiunea „Descoperă oameni cu Nume!” o prezentăm pe MARIA ANTOANETA CIUCĂ, câștigătoarea titlului de TEZAUR UMAN VIU în anul 2021 pentru arta brodatului în portul popular. Titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU este conferit de către Ministerul Culturii acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate.

MARIA ANTOANETA CIUCĂ, născută la 4 noiembrie 1946,  în localitatea Poiana Sibiului – Județul Sibiu, este una dintre cele mai iscusite și talentate cusătorese și confecționere de costume populare tradiționale, calitatea muncii sale fiind recunoscută atât pe plan local și național cât și internațional. Lucrările sale sunt creații purtătoare de semne și simboluri realizate cu acul pe pânza albă de bumbac, cu fir negru de mătase asemeni unei compoziții muzicale înscrise pe portativ, la care adaugă spiritul tradițional românesc.

Sunt născută în Poiana, m-am căsătorit cu fiul primarului din Daia din vremea aceea, în ’70. Am doi băieți și o fată. Ea mă moștenește. Prin ea am ajuns la Muzeul ASTRA. M-am îndrăgostit de lucrul acesta de mână. Îmi aducea comenzi, ii. Îi dădeam și ei de lucru. Când era ea prin clasa 5-6, se juca împreună cu alți copii în fața casei și a trecut pe stradă cineva de la Cultură. A văzut-o și a fost invitată la un târg al creatorilor populari, la Muzeul ASTRA. Și am mers împreună de atunci. Am mai fost apoi și la alte muzee, festivaluri și în străinătate. Ne-au invitat mereu și când am avut posibilitate ne-am dus.Eu lucrez mai mult la comandă și ii specifice din Poiana Sibiului, dar să știți că am recondiționat și ii din Oltenia, Dobrogea. Se poartă încă mult costumul popular. Există o cerere mare. Cea mai veche ie a mea – primită de la o mătușă de-a mamei e desenată de tatăl ei, adică bunicul mamei mele, străbunicul meu. Era cusută pe desen. Are peste 100 de ani cu siguranță. Am o colecție cu peste 140 de ii. Prima ie am făcut-o când aveam vreo 14 ani. Când eram copil, toți se îmbrăcau și la școală în costum popular, și la biserică. Astăzi se mai poartă doar la zi de sărbătoare sau la nunți”, povestește Maria Antoaneta Ciucă.

Așa cum au arătat și specialiștii Muzeului Astra din Sibiu, instituția care a înscris dosarul creatoarei în programul Tezaure Umane Vii,  Maria Antoaneta Ciucă este o bună cunoscătoare a cusutului și a confecționării portului popular, dar și a tradițiilor specifice zonei, și a creat în timp un stil propriu de abordare a lucrărilor realizând un echilibru perfect între modelele vechi și cele noi fără a impieta cu nimic tradiția. Mai mult, armonia formelor, a poziționării delicatelor motive și a culorilor, muzicalitatea alternanțelor de alb și negru cu accentele de auriu te îndeamnă să deosebești în lucrările meșterei Maria Ciucă o parte din spiritualitatea locurilor, a cerului, a plaiurilor în care trăiește, te îndeamnă parcă să-i confirmi încă o dată talentul năvalnic, copleșitor, inventivitatea uluitoare și dragostea pentru tradiție (…) Bună cunoscătoare a cusutului și a confecționării portului popular, dar și a tradițiilor specifice zonei, și-a creat în timp un stil propriu de abordare a lucrărilor realizând un echilibru perfect între modelele vechi și cele noi fără a impieta cu nimic tradiția.

Începând din anii 1980 și până astăzi MARIA ANTONETA CIUCĂ este o prezență constantă la târgurile de profil, festivalurile, concursurile dedicate micilor meșteri, precum și la toate evenimentele speciale organizate sau găzduite de Muzeul ASTRA din Sibiu. Printre cele mai relevante participări pot fi amintite: Festivalul pentru România, Franța împreună cu alți 7 creatori populari, invitată și împreună cu Muzeul ASTRA din Sibiu, (1995); Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, Muzeul ASTRA Sibiu (1996, 1999);  Târgul Internațional al Meșteșugurilor Tradiționale, Muzeul ETAR, Gabrovo, Bulgaria, (1999); Târgul Meșterilor Populari din România, Mamaia, (2004); Festivitățile organizate cu ocazia aniversării Centenarului Muzeului ASTRA, Sibiu, (2005); Târgul Creatorilor Populari din România, Muzeul ASTRA, din Sibiu (2019); Reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern, SUMMIT Sibiu, Muzeul ASTRA, 9 mai 2019).

Meșteșugul și iscusința  MARIEI ANTONETA CIUCĂ sunt duse mai departe de fiica ei, CLAUDIA MARIA BÎJA, și nepoata RUXANDRA BÎJA, care o însoțesc la târgurile și festivalurile ce au loc în România.

Pe lângă participarea la evenimentele culturale, creatoarea populară MARIA ANTONETA CIUCĂ a fost prezentă la TVR 1 în episodul 4 al seriei „Port Valoare şi Splendoare”, difuzat duminică, 20 decembrie 2021, de la ora 16.00. Cu această ocazie a fost prezentată ca „marea maestră a cămășilor de nuntă din Mărginimea Sibiului”.

De asemenea, grație meșteșugului său și a renumelui dobândit, MARIA ANTONETA CIUCĂ a fost prezentă și în SCURT METRAJUL DOCUMENTAR #Poiana Sibiului, realizat în cadrul Proiectului: O călătorie de 100 de ani! Romania 1918 – 2018.