Muzeul trenulețelor Valentin Banciu, Hunedoara

Încă de la intrarea în muzeu, situat pe Bulevardul Libertății, pașii călătorilor sunt îndrumați, spre destinație, de o șină de cale ferată, trasată pe asfalt, iar toți cei care pornesc în călătoria magică, primesc câte un bilet similar celor de la CFR.

Odată intrat, te întâmpină o lume magică, a miniaturilor.

Colecția cuprinde doar 10 la sută din cele 18.000 de piese ce aparțin diferitelor epici, colecționate, în decurs de aproape jumătate de veac, de pilotul de raliuri hunedorean.
Garnituri de tren, locomotive și mașinuțe. Toate acestea sunt expuse, în patru încăperi, într-un decor de poveste. Peroanele sunt pline de călători, care stau la taifas în așteptarea trenurilor. Păsărelele își cântă și ele trilul, iar peisajele montane sunt absolut fermecătoare. Nu lipsesc nici tunelurile și viaductele, iar atmosfera creată este incredibil de reală.

Tot în miniatură sunt reproduse Castelul Corvinilor, traseul mocăniței și un traseu de telegondolă, iar vizitatorii sunt plimbați prin toate cele patru anotimpuri.
La scurt timp după moartea campionului de raliuri hunedorean, soția acestuia, Delia Banciu, a decis să nu înstrăineze impresionanta colecție.

Aceasta a hotărât să deschidă un muzeu inedit, unde a reușit să expună doar o mică parte din colecția strânsă de Valentin Banciu. „Soțul meu a început să colecționeze trenulețe de la vârsta de 6 ani, când a primit în dar primul trenuleț, de la un unchi al său, din Austria.
Acel cadou a stârnit pasiunea lui pentru modelism și trenulețe. A fost campion național la raliuri, a participat la o sumedenie de competiții fiind pasionat și de autoturisme, dar cred că pasiunea vieții lui au fost trenulețele
”, susține Delia Banciu.
Valentin Banciu s-a stins din viață în 2018, la 54 de ani, din cauza unei boli necruțătoare.

Conștient de sănătatea sa precară, pilotul i-a lăsat soției sale adresele unor case de licitații pentru a valorifica piesele pe care le-a colecționat de-a lungul vieții.