Muzeul de Istorie Locală şi Etnografie Brad, Hunedoara

Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad își desfășoară activitatea într-o clădire construită între anii 1964-1965, pe una din străzile vechi ale municipiului Brad, în apropiere de podul peste Crișul Alb, sub care, într-un sfârșit de octombrie al anului 1784, Crișan vorbește cu iobagii din Zarand veniți la târg, le arată crucea de aur primită de Horea de la împărat, și-i cheamă la biserica din satul Mesteacăn, pentru mai multe lămuriri.

Muzeul de Istorie Locală și Etnografie aparține secţiei de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva și a luat fiinţă în data de 26 ianuarie 1988.
Cu ocazia înființării s-au deschis expoziţiile permanente: cea de istorie locală, la parter şi cea de etnografie, la etaj.

În prezent, sălile muzeului găzduiesc expoziţia cu titlul „Ceramica zărăndeană”, expoziţie care aduce informaţii despre un meşteşug specific unor sate din Zarand, şi anume, olăritul.
Piesele expuse evidenţiază tipul de ceramică produsă de ţăranii din satele Obârșa şi Dobroț, varietatea produselor realizate şi utilitatea lor într-o gospodărie, modul şi motivele decorative utilizate de către ţăranii Obârşei, precum şi întregul proces de obţinere a ceramicii, de la extragerea lutului, până la smălțuirea produselor finite.

Din expoziţie face parte și „un interior zărăndean” specific gospodăriilor din zonă.
Curtea mare a muzeului, înverzită, înconjurată de nuci și tei impozanți, amintește vizitatorului de ograda de altădată, a bunicilor, iar căsuța tradițională adusă din satul Țebea, aduce în fața călătorului un crâmpei din aerul patriarhal al satului zărăndean de acum un veac.