Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț

O primă expoziţie muzeală în Târgu Neamţ a luat fiinţă în anul 1940, ca urmare a cercetărilor arheologice efectuate la Cetatea Neamţ.
Muzeul este amenajat într-o clădire monument, iar expoziția de bază prezintă diferite etape ale istoriei și etnografiei locale.
Astfel cele cinci săli oferă vizitatorilor o privire în trecutul îndepărtat al exponatelor preistorice provenite de la culturile care au populat acele meleaguri.

Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț

Urmează tranziția de la Antichitate la Evul Mediu, apoi meșteșugul prelucrării lemnului, țesăturile și portul tradițional împreună cu alte ocupații sătești.
Muzeul de istorie al Târgului Neamț este legat de cercetările arheologice care au avut loc în jurul cetății, iar istoria sa este marcată de mai multe întreruperi.

Prima expoziție a fost amenajată în anul 1940 în cadrul Școlii numărul 2, însă colecția nu a rezistat decât patru ani.

În 1957, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare, s-a reluat proiectul înființării muzeului care a fost atribuită profesorului universitar Dumitru Constantinescu.
Începând cu 1976 muzeul este găzduit în clădirea Școlii Domnești construite între 1852 – 1853 de către Grigore Alexandru Ghica și unde au învățat Ion Creangă și Vasile Conta.

Expoziția actuală a muzeului a fost deschisă în 2012.