Cimitirul Vesel, Săpânța, Maramureș

Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate.
În 1935, sculptorul în lemn Stan Ioan Patras a avut ideea înființării unui altfel de cimitir, unic în România și în lume, care să reflecte viața și personalitatea celui decedat într-o prezentare mai veselă. Inițiativa să a avut că efect înființarea Cimitirului Vesel din Săpânța.
Fiecare cruce prezintă în partea superioară o imagine sculptată care evocă un moment important din viața celui decedat. Sub această imagine, scurte poezii sau texte rimate descriu cu umor, în grai popular și la persoana I, viața celui care zace acolo, care a fost meseria lui, care i-au fost viciile sau când și în ce împrejurări a murit.

După moartea creatorului cimitirului, Stan Ioan Patras, în 1977, muncă acestuia a fost continuată de ucenicul acestuia, Dumitru Pop.

Casa care a aparținut lui Stan Ioan Patras este în prezent muzeu și se află la 600 m de Cimitirul Vesel.
In total, peste 800 de cruci, lucrate manual, pot fi admirate în Cimitirul Vesel din Săpânța care s-a transformat într-un muzeu în aer liber.