Aurel BORDENACHE, pictor, sculptor, grafician, machetator de mărci poștale

Aurel Bordenache s-a născut in data de 17 septembrie 1902, Huși, judetul Vaslui, si a incetat din viata in anul 1987, București.

Aurel Bordenache a locuit din 1944 în orașul Codlea.

A urmat Școala Națională Superioară de Arte Frumoase, Paris, Franța.

Printr-un proiect pe care l-a realizat cu Nicolae Iorga, a obtinut fonduri pentru Universitatea Bucuresti realizand modelul pentru carnetul si insigna Ligii culturale si modelul pentru timbrele universitare. Din vanzarea acestora s-au obtiunut fondurile.

Sala Tronului din Palatul Regal, inaugurată la 1 ianuarie 1935 în prezența regelui Carol al II-lea și a reginei Maria, a fost decorată cu portretele regilor Carol I și Ferdinand I realizate de artist.

Basoreliefurile care decorează fațada mausoleul eroilor amplasat în satul Mărăști, comuna Răcoasa, au fost executate de către Bordenache, care s-a inspirit din fapte petrecute în realitate la Bătălia de la Mărăști.

A ilustrat volumul de poezii de Eminescu, aparut in 1944 la Cartea Romaneasca sub ingrijirea lui M. Toneghin, volum pentru care a realizat 150 de desene in tus.

Legăturile artistului cu Casa Regală au dus la persecuția sa, după 1947. A fost închis, în perioada 1948 – 1950, apoi a trăit izolat la Codlea, lucrările sale nefiind acceptate în expoziţiile oficiale.