Muzeul Codlei, Brașov

Amplasat într-o clădire monument istoric, fostă primărie, datând din anul 1775, Muzeul Codlei -Muzeul Tradiţiilor Codlene şi al Administraţiei Publice Locale dispune de spatii generoase.

Muzeul se află în același loc cu Biserica Evanghelică Fortificată, ce datează din sec XIII.

Acesta care este cel mai vechi și cel mai important monument istoric al localității, care atrage un număr mare de turiști prin vizibilitatea turnului cu ceas înalt de 65 m ce poate fi observat din drumul național, prin unicitatea interiorului bisericii având un tavan de lemn casetat cu 252 de casete pictate cu elemente florale la baza cărora stă Roza lui Martin Luther, dar și prin orga barocă Prause, ce datează din anul 1783, cu două claviaturi, un pedalier, 28 de registre și 2000 de tuburi.

Clădirea se regăsește în lista monumentelor istorice, fiind în trecut primăria veche a orașului și mai apoi policlinică, având o suprafață totală de 827 mp dispusă pe trei nivele: demisol, parter și etaj.

La data de 13.05.2016, în mai puțin de două luni de la începerea activității, clădirea a fost inaugurată deschizându-și larg porțile pentru găzduirea primului eveniment organizat, respectiv Expoziția donațiilor– expoziție permanentă, la subsolul clădirii, vernisaj în cadrul căruia au fost expuse bunuri deosebite, donate de comunitate până la acea data.

 Începând cu 1 august 2017, au fost amenajate și deschise publicului, toate spațiile expoziționale din muzeu. Astfel, la parterul  muzeului se poate vizita expoziția permanentă cu titlul De prin Codlea adunate… și alte două încăperi care redau imaginea fidelă a unei camere tradiționale românești, respectiv săsești.

La etajul muzeului regăsim 3 săli generoase ca spațiu, care permit vizitarea următoarelor expoziții: „Pictor Aurel Bordenache”– expoziție permanentă; „Tezaurul Codlei” – expoziție permanentă și o cameră destinată expozițiilor temporare.