Muzeul Satului Brănean, Brașov

Muzeul Satului Brănean, organizat în anul 1962, în parcul din vecinătatea castelului, reliefează evoluţia arhitecturii populare tradiționale din satele zonei Bran, în raport cu ocupațiile de bază, creșterea vitelor şi lucrul la pădure, împletite cu agricultura, industria casnică de prelucrare a lânii şi meșteșugurile legate de prelucrarea lemnului.

Conceput ca muzeu în aer liber, Muzeul Satului Brănean prezintă principalele tipuri de gospodării şi locuinţe, anexe gospodăreşti, construcţii economice şi instalaţii de prelucrarea lemnului şi a ţesăturilor de lână, acţionate hidraulic. Ansamblul cuprinde 18 monumente de arhitectură populară.
Castelul Bran a fost una din reședințele favorite ale Reginei Maria, loc de refugiu și relaxare, restaurat și amenajat după gusturile Reginei.
Domeniul Bran a fost dăruit de brașoveni Reginei Maria în 1920, care consemna: „Ceea ce mărinimos mi-ați dăruit am cheltuit între voi, am înfrumusețat acele locuri unde mi-a fost îngăduit să locuiesc … Am redeșteptat micul castel părăsit al Branului la o viață nouă”.

Salonul Galben și un fel de Sufragerie sunt amplasate la parterul muzeului și impresionează prin piesele de mobilier masive, sculptate și decorate în fel și chip, prin obiectele decorative care animează atmosfera. Salonul în care predomina o cromatică galbenă combină elemente românești (covorul cu motive populare și roata de tors) cu piese englezești, de exemplu. Garnitura de mobilier a Sufrageriei e deosebită, motive vegetale și zoomorfe (picioarele mesei și cotierele scaunelor au chipuri de animale) fiind sculptate cu migală, iar într-un colț tronează un ceas cu pendulă.

La etajul 1 este Salonul Biedermeier, precum si piese de mobilier austriece de secol al XIX-lea din lemn de nuc și obiecte metalice decorative, Salonul NeoRococo, un superb mobilier curbat, inspirat din forma scoicilor, cu suprafețe aurite, și o altă Sufragerie, unde predomină din nou sculptura în lemn.
La etajul 2 sunt piesele de rezistență ale muzeului, și anume cele două încăperi intime, dedicate relaxării, rugăciunii și somnului odihnitor. Dormitorul Regelui Ferdinand este dominat de patul cu baldachin în stil baroc.
Dormitorul Reginei Maria are un aspect feminin, cald, primitor: un divan plin de perne, un paravan neobrâncovenesc, un iconostas de mici dimensiuni, mese de diferite forme, scaune, obiecte decorative, icoane.