Hrandt AVAKIAN, pictor, colecționar de artă

Hrandt Avakian, de origine armeana, s-a născut in data de 29 martie 1900, in Alep, Imperiul Otoman, si a încetat din viata in anul 1990.

Si-a petrecut copilăria și prima tinerețe, până la vârsta de 20 de ani, în Orient.

Văzându-i vrednicia și entuziasmul, Jean Alexandru Steriadi i-a propus lui Avakian să vină la București, oferindu-i adăpost la Muzeul Kalinderu, al cărui director era, și l-a angajat ca paznic al muzeului.

Hrandt Avakian a avut la bază studii libere de pictură executate pe lângă maeștrii ai artei plastice românești precum Jean Alexandru Steriadi și Alexandru Satmari.

Pictor al florilor, Avakian nu le reproduce pe pânză, așa cum fac majoritatea pictorilor de flori, ci recreează florile, încorporând în ele toată vraja sensibilității sale coloristice. De aceea florile lui fac într-un fel concurență florilor din natură; au însă ceva în plus: acea caldă viziune picturală caracteristică lui Avakian.

Hrandt Avakian expus în multe expoziții de pictură din București (1928,1943, 1957, 1963, 1967 și 1975) și din Erevan (Armenia) (1960 și 1962). De asemenea, a participat și la „Salonul de Desen și Gravură“ de la București, din 1930, precum și la „Salonul Oficial“ din 1934.

Tot în 1934, Hrandt Avakian și Ștefan Constantinescu deschid la București o expoziție cu picturi înfățișând Balcicul.

Lucrările sale se găsesc expuse în muzee din România, ca „Muzeul Zambaccian“ din București, „Muzeul Național de Artă“ din Cluj și „Muzeul de Artă“ din Constanța, dar și în colecții din străinătate (Franța, Bulgaria, Germania, Liban, Rusia și SUA).

După al doilea război mondial, Hrandt și sora sa Beatrice au început să colecționeze sistematic obiecte de artă, pe care le-au donat statului român în 1971.