Octavian SMIGELSCHI, pictor, sculptor, grafician

|
8 vizualizări

Octavian Smigelschi s-a născut in data de 21 martie 1866, in Ludoș, Scaunul Miercurea, Imperiul Austriac, si a încetat din viata in data de 10 noiembrie 1912, la Budapesta, Austro-Ungaria.

Mihail Smigelschi, tatăl său, s-a refugiat în Principatul Transilvaniei în 1850 din cauza evenimentelor revoluționare din 1848-1849.

A studiat la Sibiu și la Budapesta, completându-și studiile prin numeroase călătorii peste hotare.

Paralel cu liceul a urmat cursurile maestrului Carl Dörschlag, pictor din Hohenluckow, Germania.

A obținut o bursă de stat la școala de profesori de desen din Budapesta, ale cărei cursuri le-a urmat între anii 1884-1889. Acolo, sub îndrumarea maestrului Bertalan Székely și a prieteniei cu Robert Wellmann, Fritz Schullerus și Arthur Coulin, și-a desăvârșit studiile și a devenit profesor de desen.

Era muncitor, de o conștiință pioasă față de neamul său, închis cu totul în gândul celor ce avea să le facă, având doar putința de a vădi prin zâmbet marea-i iubire pentru ai luiNicolae Iorga

Octavian Smigelschi deschide expoziţia de artă religioasă din Blaj, în ziua de 30 august 1903, moment în care intră în atenţia autorităţilor bisericeşti.

"Octavian Smigelschi este cel care va introduce pentru prima dată în arta religioasă, printr-un amplu program bine stabilit, elemente din broderia tradițională națională. Activitatea sa în planul de afirmare a identității naționale nu se va opri doar la pictura bisericească, ea continuând la decorație de carte, diplome, reviste etc." Alexandru Constantin Chituță

A executat numeroase icoane și iconostase în diferite biserici din comunele transilvănene Racovița, Sâncel, Ilva Mare, Măgura, Romos, Rodna Nouă și Poiana Sf. Iosif, Mihalț, Vereșmort și Timișoara Fabric.

Ca pictor de șevalet a lucrat portrete și chipuri de țărani, surprinse în mediul lor obișnuit.

Merită să afli și despre

Sugestii: