Aurel JIQUIDI, pictor, grafician

Aurel Jiquidi s-a născut la data de 25 octombrie 1896, la București si a încetat din viata la data de 4 februarie 1962, la București.

Aurel Jiquidi este fiul graficianului Constantin Jiquidi (1865 – 1899) si fost căsătorit cu Ana Jiquidi, artist decorator.

Aurel Jiquidi a urmat cursurile Școlii de Arte Frumoase din București după care a studiat pictura la Paris și Roma (1920).

Aurel Jiquidi a realizat și o serie de desene referitoare la răscoala țărănească din 1907 și a ilustrat opere literare ale autorilor Ion Creangă și Mihail Sadoveanu.

În perioada anilor 1920-1930, Aurel Jiquidi a practicat un desen cu ductul gros, cu hașurație amplă în toate direcțiile și cu reveniri expresive, nervoase și emotive pe contur.

Între anii 1944 – 1961 colaborează cu desene la diverse publicații (Flacăra, Contemporanul, Îndrumătorul cultural, Cultura poporului, Scînteia, Steagul roșu, România liberă, Urzica etc.), perioadă în care realizează și cicluri de ilustrații pentru diferite cărți.

Pentru meritele sale a fost distins cu mai multe premii și cu titlul de Maestru emerit al artei din RPR (1957).

Privit insă de aproape și eliberat de prejudecățile unei receptări trunchiate, dar cu atat mai sigure de sine, Aurel Jiquidi iși dezvăluie adevăratul său chip de creator cu disponibilități multiple și de cercetător meticulos al celor mai complicate și mai imprevizibile stări (și manifestări) ale naturii umane. Dincolo de genurile artistice ilustrate și de stilistica sa ocazională, care de multe ori au indus in eroare și au creat iluzia unui acces facil la mesajul comic al unei arte directe și de consum imediat, artistul oferă imaginea surprinzătoare a personalității sale profunde, una gravă și interogativă, cand bantuită de spaime, de angoase și de coșmaruri, cand străbătută de reflecții metafizice, de stări meditative și de viziuni luminoase asupra unei umanități care iși găsește mereu resursele de a depăși marile și micile adversități ale istoriei diurne și ale propriei sale condiții.” Pavel Șușară