Muzeul Mineritului, Roșia Montană, Alba

Muzeul a fost fondat de către Exploatarea Minieră Roşia Montană, sub coordonarea ing. şef Aurel Sântimbrean.
Muzeul se află la intrare în sat, pe stânga, la circa 20 minute de mers pe jos din piața veche. Înființat între 1970 și 1979, în incinta fostei exploatări aurifere, muzeul oferă trei secțiuni diferite, în egală măsură inedite, prezentând tezaurul tehnic cules de-a lungul a zeci de ani de conservare și săpături arheologice.


Roșia Montană, localitatea minieră veche de mai bine de 2.000 de ani, situată în centrul Munților Apuseni, la poalele Munților Metaliferi, la 80 km de orașul Alba Iulia, 15 km de Câmpeni și 11 km de Abrud, are o pleiadă de obiective turistice pe care nu se zgârcește să le arate turiștilor.

Celebrul Dealul Cetății este probabil cea mai importantă mărturie istorică, Cetatea Alburnus Maior care se află pe Dealul Cetății, Muzeul Mineritului, Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial, casele vechi din secolele XVIII-XIX (monumente de arhitectură populară) sunt obiectivele de văzut în Roșia Montană. Nici natura nu se lasă mai prejos, etalându-și frumusețile: Piatra Corbului, Piatra Despicată, tăurile de o frumusețe nepământească.
Subteranele Roșiei Montane ascund peste 100 de kilometri de galerii săpate prin metode tradiționale din perioada antică până în cea modernă. Lungimea exactă nu e cunoscută deoarece rețeaua construită timp de aproape 2.000 de ani nu a fost cercetată integral până în prezent.
Pentru separarea aurului din minereu s-au construit un fel de mori din lemn actionate de apa pentru macinarea rocilor numite steampuri .

Debitul pâraielor de pe lânga exploatarile miniere fiind prea scazut în functie de anotimp, pentru a se putea actiona aceste mori s-au construit niste lacuri numite de cei din zona tauri.
Galeriile Romane ies în evidență în cadrul sistemului prin forma trapezoidală perfectă, ce le-a făcut să reziste mii de ani. Ele sunt unice în lume prin lungime și gradul de păstrare, lucru apreciat de experții britanici, ce recomandă introducerea în Patrimoniul UNESCO. Un fragment de câteva sute de metri din totalul de 7 kilometri poate fi vizitat la Muzeul Mineritului inaugurat în 1981 la baza Masivului Orlea.
Acest muzeu a fost creat de oameni pasionaţi de istoria locului dintre cei care au lucrat şi lucrează la Roşiamin, societatea de stat care a operat vechea exploatare minieră din Roşia Montană. Prin efortul acestora, au fost amenajate pentru vizitare o serie de galerii romane, săpate cu dalta şi ciocanul acum 2.000 de ani, un muzeu în aer liber, cu utilaje folosite de-a lungul timpului pentru extragerea aurului, precum şi o expoziţie de fotografii vechi ce ilustrează activitatea minerilor prin secolul 19.


Tezaur sub pământ

Mai exact, galeriile romane, medievale și moderne, fiind singurele din lume ce pot fi vizitate in situ (adică în mediul lor natural). Excelenta lor conservare e datorată, spun muzeografii, ventilației naturale și a înclinației pereților subterani, care au permis autosusținerea labirintului de galerii, din care 150 m sunt amenajați turistic. Din fericire, ele pot fi vizitate fără echipament special, dar fiți gata pentru o experiență unică de coborâre pe 157 de trepte, în galerii înalte de 1,80 m și late de numai 1 m.


Tezaur la suprafață
Imediat după ce veți ieși din mină, veți descoperi muzeul în aer liber, adică o curte largă ce cuprinde lapidariul (colecție de pietre litice, sculptate și gravate) și expoziția de instalații pentru prelucrarea minereului auro-argintifer. Veți remarca atât vechile șteampuri din lemn de secol XVII, cât și un șteamp uriaș, modern, de tip californian, cu săgeți de fier.

Acesta reprezenta nivelul tehnic maxim atins, în Europa, la finalul secolului al XIX-lea, fiind folosit la Roșia până după 1945, când a fost înlocuit. Șteampul era o instalație minieră pentru zdrobirea rocilor de extracție a aurului. După ce minereul era scos din galerii, era dus la șteampuri care, pentru a fi puse în funcțiune, era folosită forța umană sau animală. Abia mai târziu s-a recurs la forța apei.

Tezaur în vitrine
În vitrinele celei de-a treia secțiuni a muzeului veți găsi toate descoperirile arheologice de care am vorbit până acum. Și nu numai. Nu ratați, aici, superba expoziţie documentară de fotografii, macheta unei galerii şi diverse obiecte, ce reflectă tradiţia minieră a localităţii, aflată intramuros (adică în interiorul orașului).