Muzeul Unirii din Alba Iulia

Muzeul Național al Unirii se află în Alba Iulia pe Str. Mihai Viteazu nr. 12 – 14 si este situat în clădirea „Babilon”, faţă în faţă cu Sala Unirii.

Edificiul a fost construit în spiritul arhitecturii romantice între anii 1851 şi 1853, cu destinaţie militară.

Cele două etaje cu peste 100 de încăperi ale clădirii au fost folosite ca pavilion de locuinţe pentru ofiţeri, apoi reamenajate ca spaţiu muzeal în perioada 1967-1968. Sala Unirii se află în incita fostei Case a Armatei, ridicată între anii 1898 şi 1900, şi reprezintă încăperea în care la 1 Decembrie 1918 s-au întrunit cei 1228 de delegaţi care au votat unireaTransilvaniei, Banatului, Maramureşului şi părţilor ungureşti cu România.

Colecţiile muzeului numără circa 200.000 de obiecte de patrimoniu, iar biblioteca sa deţine în jur de 70.000 de volume. Muzeul editează anual publicaţia „Apvlvm. Acta Musei Apulensis”, iar din 1994 a început publicarea seriei de specialitate „Bibliotecha Musei Apulensis”.
În linii mari, forma actuală a expoziției de bază datează din 1975.
În 1992 a devenit Muzeul Naţional al Unirii subordonat direct Ministerului Culturii.

Muzeul prezintă publicului arheologie: preistorică (ceramică, unelte şi arme din piatră, bronz, fier), dacică – provenind de la cetăţile dacice Craiva, Cugir şi Căpâlna (ceramică, monumente, unelte, arme şi podoabe din fier, bronz, argint), romană – provenind din marele centru urban Apulum (monumente epigrafice, sculpturale, gliptică, numismatică, vase ceramice, lucerne, unelte şi arme din fier, obiecte de podoabă), medievală (ceramică, bijuterii şi obiecte din aur, argint şi bronz din secolele VIII – X din necropolele dezvelite la Alba Iulia, Blandiana şi Ghirbom, cahle, arme, sigilii nobiliare şi ale oraşului Alba Iulia); istorie (documente, fotografii şi obiecte memoriale legate de Revoluţia de la 1848, Memorandum, Unirea de la 1 Decembrie 1918); periodice – cărţi; colecţii de etnografie şi artă populară (port, ţesături, ceramică, icoane pe lemn şi sticlă, obiecte din metal şi lemn); numismatică (antică, medievală şi modernă); bibliotecă (55.000 volume).

Muzeul Național al Unirii ocupă un loc fruntaș între muzeele din țară și la capitolul expoziții temporare, în jur de 50 anual. Momentele cele mai aglomerate pentru o vizită, dar în același timp și cele mai spectaculoase, sunt de Noaptea Muzeelor, și de 1 decembrie, Ziua Națională a României.